De bondgenoten van de Verenigde Staten hebben uiteenlopend gereageerd op de verrassende beslissing van president Donald Trump om de Amerikaanse roepen terug te trekken uit het door oorlog geruïneerde Syrië.

In een video op Twitter van afgelopen woensdag heeft Trump gezegd: “We hebben gewonnen van ISIS” (de Engelse benaming voor Daesh). En dus is het tijd om de zowat 2.000 Amerikaanse soldaten die tegen de terroristen vechten weer naar huis te halen.

Maar Amerika’s bondgenoten waarschuwen ervoor dat de bedreiging van Daesh nog niet volledig is uitgeroeid. Ondanks het feit dat de groep de meeste gebieden die ze ooit controleerde, tijdens de bloedige Syrische burgeroorlog, heeft verloren.

Frankrijk

Frankrijk heeft al aangekondigd dat het zijn deelname aan de coalitie tegen Daesh gewoon voortzet, als reactie op de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen naar huis te sturen.

“Voorlopig blijven wij uiteraard aanwezig in Syrië,” heeft Nathalie Loiseau, de Franse minister van Europese Zaken, donderdag gezegd op televisiezender CNews. Ze voegde eraan toe dat “de strijd tegen het terrorisme nog niet gestreden is”.

“Het is waar dat de coalitie significante vooruitgang heeft geboet in Syrië. Maar de strijd is nog niet voorbij, en wij blijven verder strijden,” klinkt het.

De Franse minister van Defensie Florence Parly schreef donderdag op Twitter: “De groep is nog niet volledig van de kaart geveegd, noch haar wortels.”

“We moeten zorgen dat we de laatste overblijfselen van deze terroristische organisatie voorgoed uitschakelen,” klinkt het verder.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dan weer dat zijn land de strijd tegen de milities die door Iran gesteund worden nog zal opvoeren na de terugtrekking van de VS.

“We zullen heel agressief blijven reageren op elke poging van Iran om voet aan de grond te krijgen in Syrië. We denken er niet aan om onze inspanningen te verminderen. In tegendeel, we zullen ze nog opvoeren, en ik ben er zeker van dat dat gebeurt met de volle steun van de Verenigde Staten.”

De woordvoerder van de Britse premier Theresa May liet weten dat de VK en VS een aantal dagen hebben onderhandeld over een mogelijke terugtrekking.

Toen hem werd gevraagd of Groot-Britannië al eerder op de hoogte was van deze beslissing, antwoordde hij: “We hebben daar een aantal dagen over onderhandeld met onze Amerikaanse partners.”

Sabah

S.V.R.