De Turkse zakenman Atilay Uslu, die het grootste hotel van de Benelux bezit, zegt dat dit niet altijd zijn doelstelling was en dat de ambitie er met de tijd is gekomen.

Het hotel van de 51-jarige zakenman, geboren in Afyonkarahisar, is dit jaar geopend in het Nederlandse Badhoevedorp in de gemeente Haarlemmermeer. Het hotel bestaat uit drie conceptgebouwen met een oppervlakte van 44 000 vierkante meter en 680 kamers.

De zakenman die in Nederland drie en in Turkije vijf hotels bezit, en daarnaast ook mede-eigenaar is van een luchthavenmaatschappij zei: “Ik had niet een doelstelling om het grootste hotel van de Benelux te bouwen. In het begin was het plan een hotel van 277 kamers, maar tijdens de bouw kwamen de aanliggende gebouwen vrij en zo hebben we uiteindelijk het grootste hotel van de Benelux gebouwd.”

Uslu vertelt dat klanten van alles kunnen genieten zonder het hotel te verlaten: “Er is van alles in het hotel. Een zwembad, sportzaal, spa, hamam, bar met uitzicht op het vliegveld, 11 vergaderzalen, 8 restaurants en cinema’s; we hebben een vakantiedorp gebouwd met alles erop en eraan. Bovendien hebben we gratis vervoer naar het centrum van Amsterdam en de luchthaven.”

Uslu zei dat het hotel voor 95% volgeboekt is sinds de opening op 1 juni: “Omdat de luchthaven op vijf minuten bereikbaar is, verkiezen veel reizigers deze plek. Mensen uit de nabijgelegen dorpen komen ook om te eten in het Turkse restaurant van het hotel.”

“Ik betaal 50 miljoen euro belasting”

Volgens Uslu levert hij een grote bijdrage aan de Nederlandse economie en biedt hij tewerkstelling aan 800 mensen dankzij zijn investeringen. “Van de 500 miljoen euro die we jaarlijks verdienen, betaal ik ongeveer 50 miljoen euro belasting aan de Nederlandse staat,” zei hij.

In de Nederlandse Antillen wordt ook een hotel met 800 kamers gebouwd. Volgens Uslu zal dat het grootste hotel van het Koninkrijk der Nederlanden worden. Uslu werd vorig jaar verkozen tot ‘Meest inspirerende ondernemer’ van het jaar door het vooraanstaande tijdschrift De Ondernemer.

Anadolu Ajansi

T.A.