VS waarschuwt Turkije voor doorvaart oorlogsschip door zeestraten

De Verenigde Staten heeft Turkije een diplomatieke boodschap verstuurd voor de doortocht van hun twee oorlogsschepen door de Turkse zeestraten, aldus diplomatieke bronnen.

“We werden 15 dagen van tevoren langs diplomatieke weg op de hoogte gebracht dat twee Amerikaanse oorlogsschepen de Zwarte Zee zouden bereiken in overeenstemming met het Verdrag van Montreux,” zeiden de bronnen die vroegen om niet bij naam genoemd te worden.

De bronnen zeiden dat de schepen afzonderlijk de Zwarte Zee zullen bereiken op 14 en 15 april en daar zullen blijven tot 4 en 5 mei.

Volgens een bericht van CNN op donderdag overwegen de VS oorlogsschepen in te zetten in de Zwarte Zee nu Rusland troepen blijft verzamelen langs zijn grens met Oekraïne.

Volgens het Verdrag van Montreux zijn de VS als niet-zwarte-zee-mogendheid verplicht Turkije vooraf in te lichten alvorens oorlogsschepen door de Bosporus en de Dardanellen te sturen, die de zee verbinden met de Zee van Marmara, aldus CNN.

De VS voeren naar verluidt al verkenningsvluchten uit boven de Zwarte Zee, bedoeld om de Russische marineactiviteiten in de gaten te houden en mogelijke troepenbewegingen in de gaten te houden op de Krim, die Moskou in 2014 van Oekraïne heeft afgepakt en geannexeerd.

Sinds dat jaar steunt Rusland ook de separatistische rebellen in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne. Bij de gevechten die daaruit voortvloeiden, zijn volgens de VN in de afgelopen zeven jaar meer dan 13.000 mensen omgekomen

Oversteek naar Zwarte Zee

De oorlogsschepen zullen afzonderlijk de oversteek naar de Zwarte Zee maken op 14-15 april en vervolgens de zee verlaten op 4-5 mei, zei de ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit.

De Amerikaanse oorlogsschepen zullen in de Zwarte Zee aankomen nu de militaire spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen. De twee landen gaan door met hun eigen militaire opbouw aan de grenzen van de Donbas-regio.

Vorige week sprak de Amerikaanse president Joe Biden zijn “steun” uit voor de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy in zijn confrontatie met Rusland.

Bron: Turkse media