De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en senator John McCain

Na afloop van een vergadering met president Erdoğan, zei senator John McCain dat het partnerschap tussen beide landen terug tot leven moet worden geblazen onder de Trump-administratie.

“Ik heb een warme en constructieve vergadering gehad met president Erdoğan. Ik ben sedert jaren een voorstander van het verbond tussen Turkije en de Verenigde Staten, een verbond dat gebaseerd is op gemeenschappelijke democratische waarden,” zei de senator in een verklaring na zijn bezoek. “Door de toenemende onveiligheid in het Midden-Oosten en Europa is dit verbond belangrijker dan ooit.”

De senator maakte ook de suggestie dat de nieuwe V.S. administratie Turkije kan helpen om haar beleid in Syrië op punt te stellen.

Samenwerking

“De Verenigde Staten en Turkije moeten binnen een bredere strategie samenwerken om DAESH te verslaan. Hierdoor kunnen we de kwaadaardige invloed van onze tegenstanders vernietigen en gunstige machtsverhoudingen in de regio creëren,” zei McCain tijdens het interview.

Inname van Raqqa

De senator zei dat Erdoğan “een voorstel op de tafel heeft gebracht: om een vrijhaven te creëren op het Syrische grondgebied en de inname van Raqqa. Dit voorstel moet dringend door de Verenigde Staten in overweging worden genomen. Verder zei de senator dat hij ernaar uitkeek om samen met Amerikaanse en Turkse partners, rond de tafel te zitten om deze ideeën die de situatie in Syrië kunnen verbeteren, te bespreken”.

Kritiek

Het uitblijven van Syrische vrijzones was een belangrijk punt van de kritiek die Ankara had tegenover het beleid van de vorige V.S. administratie. Ankara pleit er al jaren voor om een internationaal bewaakte vrijzone in Syrië te creëren.

Anadolu Agency