Een groep Turkse wetenschappers zal binnenkort naar Antarctica reizen om een Turkse wetenschappelijk onderzoeksstation op de zuidpool te bouwen.

Volgens Burcu Ozsoy, leider van het team en voorzitter van het onderzoekscentrum voor poolonderzoek aan de Technische Universiteit van Istanbul, moet de groep eerst ter plekke een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren.

Volgens Ozsoy is het wetenschappelijk onderzoek van groot belang voor het verzamelen van data rond de klimaatopwarming.

Turkse vlag

Verschillende landen hebben al een onderzoeksstation op Antarctica gebouwd voor de verzameling van wetenschappelijke data. Turkije heeft ook het potentieel om op dit gebied haar bijdrage te leveren. De leider van het team verklaarde dat zij “zich trots zullen voelen wanneer zij de Turkse vlag op het continent zien wapperen”.

Klimaatopwarming

Vorig jaar reisde een team van 14 Turkse wetenschappers, waaronder doktoren, botanisten, geologen en oceanografen naar Antarctica om de impact van de klimaatopwarming op het continent te bestuderen.

Verdrag van Antarctica

Turkije werd in 1995 een toetredend lid van het verdrag van Antarctica. Het verdrag werd ondertekend door verschillende landen die besloten om Antarctica als wetenschappelijk reservaat met rust te laten en geen militaire activiteit op dit continent te organiseren. Eens de bouw van het station gerealiseerd is, zal Turkije ook een consultatief land worden van het Verdrag, waardoor het land bijgevolg ook instaat voor het beheer van het gebied.

Anadolu Agency