Leden van de terroristische groepering (YPG) die de strijd tegen een andere terreurorganisatie IS staken om te vechten tegen Turkije in de noordwestelijke Syrische stad Afrin, zullen weldra steun verliezen van de Verenigde Staten, zei een woordvoerder van het Pentagon tegen Anadolu Agency.

http://www.hurriyetdailynews.com/ypg-who-leaves-group-for-afrin-to-lose-us-support-126215

“Indien ze militaire operaties uitvoeren die niet specifiek gericht zijn tegen IS, zullen ze geen coalitieondersteuning meer krijgen,” benadrukte Pentagon-woordvoerder Adrian Rankine-Galloway.

“Indien een eenheid van de YPG bijvoorbeeld zegt: ‘we gaan IS niet langer bestrijden maar onze kompanen in Afrin steunen,’ dan staan ze er volledig alleen voor en zijn ze onze partner niet meer,” haalde hij aan.

YPG mobilisatie

De uitlatingen van het Pentagon zijn een reactie op de vraag van Anadolu Agency omtrent de YPG-konvooien in de Qamishlo-regio die klaarstaan om mee te strijden in Afrin. Volgens mediaberichten gebeurde de mobilisatie van de YPG-konvooien kort nadat de Turkse operatie “Olijftak” van start ging vorige zaterdag. Deze Turkse operatie is uit op het handhaven van veiligheid en stabiliteit aan de Turkse grenzen en in Syrië.

Rankine-Galloway liet weten geen kennis te hebben van een eventuele YPG-mobilisatie in de Qamishlo-regio. “We bieden training, advies en ondersteuning aan de YPG-strijdkrachten die vechten tegen IS. Wat we niet doen is directe bevelen geven. Zo’n relatie hebben we niet met hen,” zei hij.

Amerikaanse wapens in YPG-handen

Hij beweerde als laatst dat alle wapens en apparatuur die de Verenigde Staten aan de YPG hebben gegeven, enkel gebruikt worden in de strijd tegen IS.

“We zullen zeker de nodige maatregelen treffen indien we zien dat onze wapens en uitrusting voor andere doeleinden worden gebruikt. Het stopzetten van militaire steun wordt dus niet uitgesloten,” aldus de Pentagon-woordvoerder.

Hurriyet