Groot-Brittannië heeft te midden van de Turkse militaire operaties tegen terroristische groeperingen in de Syrische grensregio laten weten dat ze de Turkse bezorgdheid omtrent de veiligheid van haar grenzen begrijpt. 

“We volgen de ontwikkelingen in het Syrische Afrin nauw op. Het Verenigd Koninkrijk en Turkije bespreken het Syrische conflict regelmatig,” klonk het.

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich ertoe verbonden nauw samen te werken met Turkije en andere bondgenoten om een oplossing te vinden voor Syrië die stabiliteit biedt, escalatie van de situatie voorkomt en de veiligheidsbelangen van Turkije beschermt.

Boris Johnson, Brits minister van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest, heeft via Twitter laten weten dat ‘Turkije gelijk heeft en haar grenzen veilig moet houden.’

“We willen allemaal dat het geweld in Syrië stopt en blijven gefocust op onze belangrijkste taak: een politiek proces invoeren dat een einde maakt aan het Assad-regime,” voegde hij toe.

Turkije is zaterdag van start gegaan met operatie “olijftak” dat als doel heeft de Afrin regio in het noorden van Syrië te zuiveren van terroristen.

Afrin is sinds juli 2012, toen het Assad-regime de stad overliet aan terroristen, een belangrijke schuilplaats voor de PKK en de PYD.

Sabah