Het Turkse leger zei op zaterdag dat een foto die op sociale media circuleert met de bewering dat het een gewond kind uit Afrin toont, dateert van een bombardement in Syrië uit 2016.

De foto werd uitgebreid gedeeld door aanhangers van de PKK-geaffilieerde YPG (Volksbeschermingseenheden) op Twitter, waar ze claimden dat het kind werd verwond in Turkse aanvallen. Echter, het werd snel duidelijk dat de foto eigenlijk afkomstig is van een bombardement uit Aleppo.

Een ander voorbeeld van valse informatie werd getweet door een account geaffilieerd met de zogezegde politieke vleugel van de YPG, de PYD (Democratische Uniepartij). Een foto die een residentieel gebouw in vuur toonde, werd getweet door “PYD Rojava” met het onderschrift: “Turks terroristisch leger valt civiele huizen in Afrin aan.”

Kort nadat het gepost was, ontdekten andere sociale mediagebruikers dat de foto afkomstig is van een brandincident in Kuwait uit 2016.

Tank van het Turkse leger

Op vrijdag beweerden YPG-terroristen dat ze een tank van het Turkse leger hadden bemachtigd, maar het Turkse leger begon de grondoperatie op zondag, twee dagen na de bewering.

Turks legerstafchef generaal Hulusi Akar zei op zaterdag dat alleen terroristen, hun schuilplaatsen, gebouwen, wapens en voertuigen zouden aangevallen worden in het Syrische Afring-gebied als onderdeel van de Operatie Olijftak. “De uiterste aandacht en gevoeligheid zal aan de dag gelegd worden zodat burgers en onschuldige mensen niet geschaad worden,” zei Akar in een video gepubliceerd door het Turkse leger.

Begon operatie op zaterdag

Turkije begon de operatie op zaterdag om 17 uur [1400GMT] in Afrin. De operatie beoogt het vestigen van veiligheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen en ook de regio om terroristen te elimineren en het Syrische volk te beschermen van onderdrukking en wreedheid door de terroristen.

Syrische vertakking van PKK

De operatie wordt uitgevoerd in het kader van de Turkse rechten gebaseerd op het internationaal recht, beslissingen van de VN Veiligheidsraad en het zelfbeschermingsrecht uit het VN-verdrag, zei het leger. De PYD/YPG is de Syrische vertakking van de terreurgroep PKK, die als terreurorganisatie wordt bestempeld door Turkije, de VS en de EU.

Sinds 1984 voert de PKK een grootschalige terreurcampagne tegen de Turkse staat wat het leven aan zo’n 40.000 mensen heeft gekost.

Meer dan 1200 veiligheidstroepen zijn omgekomen sinds juli 2015 toen de groep haar gewapende campagne tegen de Turkse staat hervatte na een fragiel staakt-het-vuren.

Sabah