Honderden Syriërs schreven zich op dinsdag in voor een vrijwillige militaire dienst voor de lopende Turkse operatie in noordwestelijk Syrië. Turkije begon op zaterdag Operatie Olijftak om de terreurgroepen PYD/PKK en Daesh te verwijderen uit Afrin.

Ongeveer 150 Syriërs verzamelden in het centrale Konya om hun steun te betuigen voor het Turkse leger. Muhammed Taci, een universiteitsstudent uit Damascus, zei dat hij bereid was om te vechten voor Turkije. “We voelen ons verplicht tegenover Turkije omdat het ons een veilig oord gaf,” zei hij. Er wordt verwacht dat er in de komende dagen zich meer Syriërs als vrijwilliger zullen aanmelden om mee te strijden tegen terreur.

“Het Turkse leger is in Afrin om terroristen te bestrijden. We zijn hier gekomen om de militaire operatie te vervoegen, en als ze ons aanvaarden, zijn wij bereid om martelaren te worden,” zei hij en voegde toe dat duizenden Syriërs in Konya wachten op een kans om het Turkse leger te vervoegen.

In de zuidoostelijke provincie Sanliurfa verzamelden meerdere Syriërs zich buiten het rekruteringskantoor van het leger en riepen leuzen tegen PYD/PKK.

Meerdere demonstraties

 “Als Turkije haar deuren niet voor ons geopend had, waren wij gestorven,” zei een betoger. Gelijkaardige demonstraties werden gehouden in Istanbul, de hoofdstad Ankara, en de provincies Aydin, Osmaniye, Adana, Hatay en Kahramanmaras.

In Adana kwamen 50 Syriërs zich registreren bij het rekruteringskantoor van het leger. Yusuf Okkes uit het Syrische district Azaz zei dat hij het Turkse leger wil steunen om zijn eigen land te redden.  “Ik kon niet stil blijven terwijl Turkse soldaten voor ons vechten,” zei hij.

Mohammed Khalid Gati uit de Syrische provincie Hasakah herinnerde zich hoe PYD/PKK-terroristen hun dorp in brand hadden gestoken. “PKK wilt ons thuisland verdelen… Turkije heeft ons geholpen en nu zijn wij bereid om te vechten voor ons land.”

AA