Zijn populariteit is in het Verenigd Koninkrijk snel afgenomen, maar afgezien van Oekraïne heeft de aftredende Britse premier Boris Johnson nog steeds vrienden op duizenden kilometers afstand.

Inwoners van Kalfat, waar Johnsons overgrootvader werd geboren, lanceerden zondag een petitie om hun steun te betuigen aan de belaagde leider.

Verzameld voor het huis waar Johnsons voorouders werden geboren, legden dorpsbewoners een persverklaring af om hun bewondering voor hem te tonen.

“Wij steunen altijd Boris Johnson van Çankırı” zeggen ze, verwijzend naar de noord-centrale provincie waar het dorp zich bevindt.

Sprekend namens de dorpsbewoners, zei Sinan Karaağaç dat ze met Johnson zijn zoals ze met hem waren in het verleden, voordat hij werd verkozen tot premier.

“We kennen zijn liefde voor zijn voorouderlijk vaderland zoals blijkt uit zijn inspanningen om goede banden met Turkije te onderhouden en oprechte gesprekken met onze president (Recep Tayyip Erdoğan),” zei hij, verwijzend naar een recente NAVO-top waar twee leiders grapjes maakten tijdens een warm praatje en Johnson kort Turks hoorde spreken.

Hoewel zijn vader Kalfat jaren geleden bezocht, is Johnson nooit in zijn voorouderlijke geboortestad geweest, maar de dorpelingen kijken er nog steeds naar uit om hem te ontvangen.

“Hij is een succesvolle premier geweest en we hopen dat hij deze taak voortzet,” voegde Karaağaç eraan toe.

Boris Johnson stamt af van Ali Kemal, zoon van een gildehoofd uit Kalfat die naar Istanbul was verhuisd, waar zijn zoon werd geboren.

Ali Kemal, die in de nadagen van het Ottomaanse Rijk als minister fungeerde, was in zijn eerste huwelijk getrouwd met Johnsons overgrootmoeder.

Zijn zoon Osman, die later Wilfred werd genoemd en tijdens de Tweede Wereldoorlog als piloot in de Royal Air Force diende, is de grootvader van Boris Johnson.

Nakomelingen van Ali Kemal uit zijn tweede huwelijk, alsmede zijn familieleden wonen nog steeds in Turkije.

Onder hen is Selim Kuneralp, kleinzoon van journalist-turned-minister, die tot zijn pensioen in 2015 diende als ambassadeur en hoge ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Sabah