Vijf Alevitische instellingen op dezelfde dag aangevallen in Ankara

Vijf verschillende Alevitische instellingen, waaronder drie cemevis, werden op 30 juli gelijktijdig aangevallen in de Turkse hoofdstad Ankara.

Bij de mesaanval op de Turkmeense Alevitische Bektashi-vereniging raakte een vrouw gewond.

Vijf verschillende Alevitische instellingen en cemevis, de gebedshuizen van de omvangrijke Alevitische gemeenschap in Turkije, op verschillende locaties in de hoofdstad Ankara werden op 30 juli aangevallen en vernield.

De aanvallen waren gericht tegen Şah-ı Merdan Cemevi, Tuzluçayır Democratic Alevi Associations, Mother Fatma Cemevi, Gökçebel Village Association en Turkmen Alevi Bektashi Association.

De aanslagen vonden plaats op de eerste dag van de alevitische heilige maand Muharram. Deze maand neemt voor de Alevitische gemeenschap een bijzondere plaats in omdat zij de moord op Imam Hussein, de kleinzoon van de islamitische profeet Mohammed, herdenken.

De aanvaller in de Şah-ı Merdan Cemevi gooide stoelen naar mensen tijdens de eredienst.

Bij de aanval die plaatsvond in de Turkmen Alevi Bektashi Vereniging, werd een vrouwelijke werknemer neergestoken.

De politie van Ankara zei dat dezelfde persoon alle aanvallen heeft uitgevoerd en dat hij is aangehouden.

Advocaat Hüsniye Şimşek, die alevitische instellingen vertegenwoordigt, vertelde echter dat er meerdere aanvallers kunnen zijn “omdat de beschrijvingen van de eerste aanvaller en de opgepakte persoon niet overeenkomen”.

De aanslagen veroorzaakten een enorme reactie op de sociale media en onder politieke figuren.

Schattingen

Alevieten maken naar schatting 15-25 procent uit van de Turkse bevolking, de op een na belangrijkste religieuze groep na de soennitische islam. Ondanks de fundamentele verschillen in religieuze praktijken tussen de twee groepen weigert de Turkse regering tot op heden alevitische cemevi’s te erkennen als legitieme plaats van eredienst en cemevi’s dezelfde financiële steun te geven als moskeeën. In plaats daarvan beweert Turkije dat de cemevi een culturele entiteit zijn.

Ondertussen veroordeelde de minister van Justitie, Bekir Bozdağ, de aanslag en beloofde hij opheldering te verschaffen.

“Ik veroordeel de aanvallen op begraafplaatsen in Ankara en de provocerende aanvaller. De aanval op onze alevitische broers en zussen en hun cemevis is een aanval op onze natie en onze morele waarden,” zei de minister van Justitie op zijn Twitter-account, eraan toevoegend dat de juridische procedure tegen het incident is gestart.

De woordvoerder van de AK-partij Ömer Çelik veroordeelde ook de aanval en zei dat deze gericht is tegen iedereen en een poging tot provocatie is tijdens de maand Muharram, een heilige maand voor zowel de soennieten als de alevieten.

“… het hoofddoel van deze aanvallen en provocaties is duidelijk, maar we zullen nooit toestaan dat ze hun doel bereiken,” zei hij.

20 miljoen

De alevieten, die met ongeveer 20 miljoen volgelingen de op één na grootste religieuze gemeenschap in het land vormen, hebben een lijst van punten van zorg over diverse kwesties, waaronder de publieke erkenning van hun identiteit, de wettelijke status van de cemevis – hun gebedshuizen – en de financiering, alsook het voorrecht voor alevitische studenten om te worden uitgesloten van de verplichte godsdienstlessen op lagere en middelbare scholen.

Bron: Sabah