Een zicht op het dorp Meydandere, in Siirt, Oost-Turkije, 31 juli 2022.

Is het water? Is het de voorbode van een aardbeving? Inwoners van een Oost-Turks dorp willen graag weten wat de oorzaak is van de vreemde geluiden die de afgelopen twee weken uit de ondergrond zijn gekomen.

Zij hebben contact opgenomen met de autoriteiten en een team van de plaatselijke afdeling van de Autoriteit voor Rampen- en Noodsituatiesbeheer (AFAD) onderzoekt nu de zaak in Meydandere, een dorp in de buurt van het centrale deel van de provincie Siirt.

Dorpelingen beweerden dat de geluiden gepaard gaan met een paar seconden van trillingen toen AFAD-ploegen vergezeld van geologie-ingenieurs de grond op zondag onderzochten.

Cahit Akkoyun, hoofd van AFAD’s Siirt tak, vertelde verslaggevers dat ze keken naar mogelijke scheuren in de bodem, vooral op de hogere grond in en rond het dorp, maar de exacte oorzaak van de geluiden zou pas duidelijk worden na een uitgebreide geologische studie van het gebied.

Necmettin Baykara, de mukhtar van het dorp die de hulp van de autoriteiten heeft ingeroepen om het fenomeen te onderzoeken, vertelde Anadolu Agency (AA) dat de geluiden en bevingen vooral ’s nachts werden gevoeld, waardoor het dorp werd “wakker geschud”.

“Ze komen uit de diepte. Alle huizen worden door elkaar geschud. We dachten eerst dat het een aardbeving was, maar er was geen aardbeving in een nabijgelegen plaats. Toen dachten we dat ze misschien afkomstig waren van vrachtwagens die materiaal naar bouwplaatsen brengen, maar er is geen bouwactiviteit in de buurt van ons dorp,” zei hij.

Baykara zei dat ze ook de mogelijkheid van ondergrondse waterbewegingen in overweging namen, opmerkend dat hun dorp ongeveer 4 kilometer van een dam ligt, maar ze waren nog steeds onzeker.

Sabri Yıldırım, een dorpeling, zei dat ze allemaal bezorgd waren over de geluiden. “Ik heb nog nooit van mijn leven zulke vreselijke geluiden gehoord. Ik hoorde ze om middernacht, om 1 uur ’s nachts, 2 uur ’s nachts en ze kwamen zeker uit de diepte van de aarde. Mensen vluchten ’s nachts hun huizen uit als ze het horen en we kunnen niet meer slapen,” vertelde hij aan Ihlas News Agency (IHA).

Ibrahim Şen, een andere dorpeling, zei dat ze eerst dachten dat het een explosie was en dat mensen in paniek vluchtten toen ze het geluid rond middernacht hoorden.

“Het was twee keer op zijn hoogst en de mensen schreeuwden. We hebben hier 170 huishoudens en iedereen is bang,” zei hij.

Bron: Sabah