De Turkse maatregelen om haar nationale veiligheid te beschermen zijn “zeker” niet gericht tegen de Syrische Koerden zei de Turkse presidentiële woordvoerder.

Ibrahim Kalin zei tegen journalisten in Istanbul dat Turkije elke noodzakelijke maatregel zal nemen om haar nationale veiligheid te beschermen zonder toestemming van een ander nodig te hebben.

 “Ik wil nogmaals benadrukken dat de maatregelen die Turkije neemt om haar nationale veiligheid te waarborgen in Afrin, Manbij, Jarabulus en andere plaatsen [in Syrie] zeker niet gericht zijn tegen de Syrische Koerden,” zei Kalin.

Een nakende operatie in Afrin, een regio op de grens met Turkije, wordt verwacht in het kielzog van de succesvolle operatie Eufraatschild van Turkije in Noord-Syrië, die eindigde in maart 2017.

Gaf Afrin over aan PKK

Het Assad-regime gaf Afrin over aan de PYD/PKK zonder te vechten en er verblijven momenteel zo’n 8000-10.000 terroristen in het gebied volgens informatie verzameld door Anadolu Agency.

Nadat Turkije waarschuwde over hun aanwezigheid in Afrin, schuilen de terroristen nu in schuilplaatsen in residentiële gebieden daar. De PYD/PKK is de Syrische vertakking van de terreurgroep PKK, die als een terreurorganisatie wordt bestempeld door Turkije, de VS en de EU.

De PKK voert sinds 1984 een grootschalige terreurcampagne tegen de Turkse staat die aan zo’n 40.000 mensen het leven heeft gekost.

Kalin gaf ook commentaar op verklaringen van Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat Washington Turkije een verklaring is verschuldigd over “onjuiste” berichten dat het een grensmacht creëerde in samenwerking met SDF/PKK-terroristen in Noord-Syrie.

Kalin zei dat Tillerson gezegd heeft: ”Er zal geen dergelijke troepenmacht komen, dat is verkeerd uitgedrukt. Een valse verklaring is gemaakt en de verkeerde mensen spraken.”

 “Wij zullen nu, heel simpel gezegd, dit van nabij opvolgen,” zei Kalin.

Hij voegde toe dat er een poging is om de VS-steun aan de PKK/PYD te legitimeren onder de naam SDF en dat Ankara waakzaam zou blijven opdat een gelijkaardig voorval niet zal gebeuren met de grensmacht.

De VS-geleide internationale coalitie tegen Daesh zei op zondag dat het een nieuwe grensmacht van 30.000 troepen zou vormen samen met de SDF/PKK, een groep die grotendeels gecontroleerd wordt door de PYD/PKK terreurorganisatie.

BONUS

AA