Enkele invloedrijke en populaire pro-PKK sociale media-accounts deelden een foto van een gewond kind op zaterdag en zondag. Ze zeiden dat het een foto was van tijdens de Afrin Operatie “Olijftak”.

Valse foto dateert eigenlijk van 2016

De bewering is volledig vals met de bedoeling om de populatie te misleiden door perceptiemanipulatie. Dit zei een anonieme bron. De foto dateert van 2016 en is niet gelinkt aan de Turkse Strijdkrachten of Operatie Olijftak, voegde de bron hieraan toe.

 

´Olijftak´ moet veiligheid en stabiliteit brengen

Turkije lanceerde Operatie Olijftak op zaterdag om 17u in de Syrische noordwestelijke regio Afrin. De bedoeling van de operatie is om veiligheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen te creëren alsook in de regio zelf. Men wil ook de terreurgroepen PKK/KCK/PYD-YPG en Daesh elimineren en het Syrische volk beschermen van de onderdrukking en wreedheid van de terroristen. De operatie wordt uitgevoerd onder het kader van het Turkse recht, dat gebaseerd is op internationale wetgevingen. Het gaat om de beslissingen van de VN-Veiligheidsraad, meer bepaald nummers 1624 (2005), 2170 (2014) en 2178 (2014). Volgens het 51ste item van het VN-charter heeft Turkije ook her recht tot zelfverdediging, zolang de Syrische territoriale integriteit gerespecteerd blijft.

Het leger zei dat enkel terroristische doelwitten zouden vernietigd worden en dat het belangrijkste is om burgers niet in gevaar te brengen.

YPG/PKK bedreigt verwezenlijkingen van vorige Turkse operatie

Afrin is sinds juli 2012 een grote schuilplaats voor de PYD/PKK toen het Assad-regime in Syrië de stad opgaf aan de terreurgroep zonder zich te verzetten.

Foto: Hatay, Kilis en Afrin

De Turkse steden Kilis en Hatay, aan de andere kant van de Syrische grens, bevinden zich op schietafstand van PYD/PKK in Afrin. Afrin bevindt zich namelijk boven op een heuvel.  De terreurgroepering heeft ook al gebruik gemaakt van de Amanosbergen om Turkije binnen te dringen vanuit Syrië. De PYD/PKK is afhankelijk van Afrin om een link te hebben naar de Middellandse Zee vanuit Noordwest-Syrië.

De terreurgroep heeft ook de verwezenlijkingen van Operatie Eufraat-Schild bedreigd, alsook de de-escalatiezone Idlib boven Afrin.

Een kwart van het Syrische grondgebied en 65% van de Turks-Syrische grens zijn momenteel bezet door de terroristische organisatie.

Anadolu