Foto: Binali Yildirim

Turkse douanegegevens hebben voormalig premier Binali Yıldırım weerlegd, die zei dat zijn zoon in december hulpgoederen van COVID-19 aan Venezuela heeft geleverd.

Het bezoek van Yıldırım’s zoon Erkam Yıldırım staat in het middelpunt van de controverse sinds maffiabaas Sedat Peker beweerde dat hij naar Venezuela ging om een nieuwe internationale route voor drugshandel op te zetten.

Uit Turkse douanegegevens is gebleken dat de zoon van voormalig premier Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, geen COVID-19 hulp heeft geleverd aan Venezuela in december, dagen nadat een maffialeider beweerde dat hij het land bezocht om een nieuwe drugshandelsroute op te zetten.

Douanegegevens van 1 oktober tot 31 december 2020 toonden geen overdracht van maskers of testkits van Turkije naar Venezuela, een directe weerlegging van de voormalige premier, die zei dat zijn zoon COVID-19 hulp leverde, meldde het dagblad Cumhuriyet op 31 mei.

De controverse over het bezoek van Erkam Yıldırım begon nadat maffialeider Sedat Peker op 23 mei beweerde dat hij Venezuela bezocht om een nieuwe internationale drugshandelsroute op te zetten na een grote drugvangst vorig jaar.

De Colombiaanse autoriteiten maakten op 9 juni bekend dat zij 4,9 ton cocaïne in beslag hadden genomen die op weg was naar Turkije.

Nieuwe route

Volgens Peker, die de afgelopen maand in zijn YouTube-video’s beschuldigingen uitte aan het adres van huidige en voormalige ambtenaren, was de arrestatie voor Yıldırım aanleiding om in januari en februari Venezuela te bezoeken om een nieuwe route uit te stippelen.

De voormalige premier, die momenteel de plaatsvervangend leider is van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), was er snel bij om de schokkende beschuldigingen van Peker te verwerpen.

Voormalig premier Binali Yıldırım: ‘Ik geef het toe, mijn zoon was in Venezuela’

“Mijn zoon is inderdaad naar Venezuela geweest, maar niet in januari of februari. Hij ging er in december vorig jaar heen. Hij deelde testkits, maskers en andere spullen uit aan mensen in nood als onderdeel van de strijd tegen COVID-19,” zei Binali Yıldırım op 23 mei.

Douanegegevens toonden echter geen overdracht van maskers op het moment van het bezoek van Erkam Yıldırım.

In dezelfde periode werden ongeveer 1.500 testkits naar Venezuela verzonden, maar als onderdeel van een zakelijke transactie tussen twee bedrijven.

Geen van de bedrijven heeft banden met Yıldırım, meldde het dagblad Cumhuriyet.

Volgens het dagblad kan het ontbreken van gegevens wijzen op twee scenario’s. Het is mogelijk dat Yıldırım nooit maskers en testkits aan Venezuela heeft geleverd, maar het is ook mogelijk dat de overdracht op illegale wijze is uitgevoerd.

Peker, een pan-Turkse en Turanistische georganiseerde misdaadbaas die begin 2020 Turkije ontvluchtte om aan vervolging te ontkomen, heeft de afgelopen maand video’s op YouTube geplaatst met ernstige beschuldigingen aan het adres van huidige en voormalige politici in een poging wraak te nemen voor de operaties die tegen zijn organisatie zijn gestart.

Hoewel hij vooral woedend is omdat hij aan de kant is gezet, zegt Peker, een bondgenoot van de regering, herhaaldelijk dat hij de video’s uitbrengt als reactie op politieagenten die zijn huis binnenvielen.

Sedat Peker: ‘Zoon van ex-premier maakt deel uit van drugsnetwerk’

Bron: Turkse media