Turkse bedrijven hebben maandag opgeroepen tot de invoering van een praktijk die bezoekers zou verplichten om vanaf september een bewijs van vaccinatie te tonen voor een reeks activiteiten, in een preventieve maatregel nu Turkije een grote toename van COVID-19-besmettingen beleeft.

Het vaccinatiebewijs zou vanaf 1 september verplicht moeten worden gesteld voor overdekte restaurants, cafés, nachtclubs, sportscholen, bioscopen, concerten of trouwlocaties, aldus het hoofd van de Turkse restaurant- en entertainmentvereniging (TURYID), Kaya Demirer.

Demirer benadrukte dat een nieuwe golf van het coronavirus pandemie die de wereld heeft geteisterd zijn impact zal tonen door de zich snel verspreidende delta variant.

Hij herhaalde de waarschuwing van deskundigen die zeggen dat de toename van het aantal gevallen na de negendaagse islamitische feestdag, ook bekend als Eid al-Adha, die zondag eindigde, tekenen waren van een grote uitdaging in de herfst.

Het aantal nieuwe gevallen van COVID-19 in Turkije steeg zondag tot 14.230, meer dan het drievoudige van drie weken eerder, en bereikte het niveau dat voor het laatst werd gezien in de eerste helft van mei, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

De besmettingen bereikten een dagelijkse piek van meer dan 60.000 tijdens een golf in april-mei. Daarna daalden ze tot een dieptepunt van 4.418 op 4 juli na een lockdown die midden mei afliep. De meeste van de laatste beperkingen werden deze maand opgeheven.

Uit de statistieken van het Ministerie van Volksgezondheid bleek ook dat het gemiddelde over zeven dagen op 10.269 lag, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het gemiddelde van de week ervoor (6.880).

Buitenlandse toeristen pauzeren op het Sultanahmetplein bij hun bezoek aan het oude deel van Istanbul, Turkije, 8 juli 2021

De Turken zijn weer in de steden aangekomen na de negendaagse vakantie, toen zij en internationale toeristen massaal naar de badplaatsen trokken. In tegenstelling tot eerdere golven van COVID-19 zijn het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames niet gelijk opgegaan met het aantal gevallen, dankzij de massale vaccinaties sinds het begin van het jaar.

Zondag werden ook vijfenvijftig nieuwe sterfgevallen geregistreerd, wat het gerapporteerde dodental op 50.934 brengt.

De herfst is een tijd waarin meer mensen tijd binnenshuis beginnen door te brengen en de huidige stijging van het aantal gevallen zal zonder maatregelen alleen maar verergeren, zeggen deskundigen.

TURYID’s Demirer herinnerde aan bijna anderhalf jaar van strenge afsluitingsmaatregelen waardoor bedrijven zoals restaurants en cafés alleen thuisbezorging mochten serveren, terwijl veel andere bedrijven hun deuren sloten.

“Het is nog te vroeg om te denken dat de pandemie aan het wegebben is. Maar op dit moment, in de 18 maanden durende strijd, is er hoop voor de mensheid, omdat er een vaccin is. Vaccinatie is een sociale verantwoordelijkheid, geen keuze. Wij geloven dat individuele vrijheden alleen kunnen worden beschermd door sociale winst”, merkte hij op.

Demirer benadrukte dat de enige mogelijke optie op dit moment is om veilig met het virus te coëxisteren om het leven te beschermen, en de gemeenschap bewust te maken en de regels na te leven.

“Het bereiken van sociale immuniteit lijkt nu ook een methode te zijn. Want we stellen overal ter wereld vast dat personen die twee doses van het vaccin hebben gekregen, geen ernstige symptomen ondervinden wanneer zij het virus oplopen, ongeacht de variant.”

Vaccinaties verplicht 

Demirer lichtte de twee initiatieven toe die zij voorstellen en die met steun van de regering moeten worden uitgevoerd. Het eerste is dat vaccinaties vanaf september verplicht moeten zijn voor burgers die restaurants, cafés en sportscholen willen binnengaan of wedstrijden, theaters, concerten en andere soortgelijke evenementen willen bijwonen.

Wat het tweede punt betreft, zegt Demirer dat bedrijven een regeling willen die hen in staat stelt werknemers die zich van twee doses hebben onthouden eenzijdig op verplicht onbetaald verlof te zetten tot een latere datum.

“Om deze twee zaken die wij aanbevelen per 1 september in werking te laten treden, met de aankondiging van dit besluit op 1 augustus, zullen zelfs personen die hun eerste doses nog niet hebben ontvangen in staat zijn om hun twee doses binnen de periode van vier weken te voltooien,” merkte hij op.

Italië

Italië volgde vorige week het voorbeeld van Frankrijk en kondigde aan dat een bewijs van vaccinatie of immuniteit binnenkort verplicht zou zijn voor een reeks activiteiten, waaronder dineren binnenshuis en het betreden van sportscholen, zwembaden, musea en bioscopen.

Griekenland heeft eerder deze maand een vaccinatiebewijs verplicht gesteld voor iedereen die binnen in restaurants en bars wil eten, terwijl tientallen Portugese gemeenten begin juli een weekendverbod hebben ingesteld voor diners binnenshuis.

Andere Europese landen draaien de duimschroeven ook langzaam aan, in meer of mindere mate. Hongarije heeft vrijdag vaccinaties verplicht gesteld voor gezondheidswerkers als onderdeel van zijn inspanningen om de pandemie in te dammen, terwijl Malta deze maand het eerste land in de Europese Unie werd dat bezoekers ouder dan 12 jaar de toegang verbood tenzij zij volledig waren gevaccineerd.

Nadat hij aanvankelijk gezondheidspaspoorten voor binnenlands gebruik had uitgesloten, zei de Britse premier Boris Johnson vorige week dat Engelse nachtclubs en andere gelegenheden waar veel mensen komen, vanaf eind september een bewijs van volledige vaccinatie zullen eisen.

Laagste sterftecijfer

Duitsland, dat een van de laagste sterftecijfers per hoofd van de bevolking op het continent heeft, heeft verplichte vaccinaties afgewezen omdat dit het vertrouwen van het publiek in de inentingscampagne zou ondermijnen.

In plaats daarvan probeert de grootste economie van Europa de sceptici en de twijfelaars over te halen door het zo gemakkelijk mogelijk te maken een vaccinatie te krijgen, bijvoorbeeld door vaccinatie zonder afspraak aan te bieden in vaccinatiecentra en door mobiele teams naar plattelandsgebieden te sturen.

Hoewel Rusland in de greep is van een derde golf en dagelijks honderden sterfgevallen registreert, moest Moskou vorige week het verbod op de toegang tot cafés, restaurants en bars zonder gezondheidspasje intrekken nadat de eigenaars hadden geklaagd dat het de zaken om zeep hielp.

Bron: Sabah