Burgemeester Tanju Özcan van Bolu

Burgemeester Tanju Özcan van Bolu heeft gezegd: “We schrappen de steun. Je zegt: ‘Ik geef jullie geen werkplekvergunning.’ Maar ze gaan nog steeds niet weg. We hebben besloten om nieuwe maatregelen te nemen.”

Tanju Özcan, de burgemeester van Bolu van de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft aangekondigd dat de waterrekeningen en de belasting op vast afval die worden geïnd van buitenlanders die in Bolu wonen, met tien keer zullen worden verhoogd.

In een verklaring die ook op de sociale media-account van de gemeente Bolu is gedeeld, heeft burgemeester Tanju Özcan van Bolu verklaard:

“Man, je snijdt in de sociale steun, je zegt tegen hen: ‘Ik geef je geen werkvergunning.’ Ze gaan nog steeds niet weg. We hebben besloten om nieuwe maatregelen te nemen.”

Özcan zei dat hij de situatie volgende week in de gemeenteraadsvergadering zal evalueren: “Wie ook onze abonnee is als buitenlander, we zullen sommige prijzen vertienvoudigen, vooral de waterprijzen en de prijzen voor vast afval.”

Tanju heeft verklaard dat “de Turkse burgers en buitenlanders geen water zullen gebruiken door dezelfde prijs te betalen,” en heeft herhaald dat zij de waterrekeningen en de vaste-afvalstoffenheffing met een factor 10 zullen verhogen.

We willen dat ze vertrekken

Özcan verklaarde dat “zij willen dat de buitenlanders vertrekken” en zei: “Waarom doen wij dit? Omdat we willen dat ze vertrekken. We zeggen dat ze te lang zijn gebleven. Ik heb niet de macht om hen met geweld van de gemeentepolitie te dwingen de provincie te verlaten.”

Verwijzend naar president en regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voorzitter Recep Tayyip Erdoğan, heeft Bolu burgemeester Özcan gezegd:

“Op een gegeven moment werd de heer Erdoğan boos. Toen de grenzen werden geopend, hebben we ervoor gezorgd dat de bussen gratis waren en hebben we de mensen gestuurd. We zijn bereid om ze nu ook te sturen. Laten we ze sturen. Laten we ze laten gaan.”

‘Ze sparen het dragen van Nike niet’

“Wat ik kwalijk neem is dat terwijl mijn soldaten martelaren vallen, lompe kerels met hun haar in de haartjes niets doen, ze zitten tot de avond in het park. Ze kijken naar de vrouwen en dochters van mensen,” heeft de burgemeester van Bolu beweerd, eraan toevoegend:

“Jullie doen geen militaire dienst in dit land, jullie betalen geen belasting en de armen van mijn land zullen hongerig naar bed gaan terwijl jullie niet sparen door Nike merkschoenen te dragen.”

Özcan kondigde aan dat de prijsstijgingen voor alle buitenlanders in Bolu zullen gelden en zei:

“Ze kunnen een rechtszaak aanspannen. Ik ben een wetgever. Ik leg de rechtvaardiging en de reden uit voor het besluit dat ik heb genomen. Ik weet dat sommige mensen na deze verklaring een strafrechtelijke klacht tegen mij zullen indienen. Sommigen zullen het weer over mensenrechten hebben. Ze zullen me een ‘fascist’ noemen. Dat kan me helemaal niets schelen.”

Na de laatste lokale verkiezingen in Turkije op 31 maart 2019 gaf de burgemeester van Bolu, Tanju Özcan, een instructie om “te snijden in de sociale hulp die aan buitenlanders wordt aangeboden”, wat ook tot publieke verontwaardiging leidde. (AÖ/SD)

Bron: T.C. Bolu Belediyesi