Hatun Tash

Een vrouw die een T-shirt van Charlie Hebdo droeg, is meerdere keren gestoken op Speaker’s Corner in het Hyde Park in Londen.

Hatun Tash, 39 jaar, is een christelijke predikante die werkt voor Defend Christ Critique Islam. Zij komt regelmatig in het park en is een voormalige moslima uit Turkije.

Op beelden die op grote schaal op sociale media zijn verspreid, is te zien hoe een in het zwart geklede man Hatun nadert, haar verschillende keren steekt en wegrent, waarna een politieauto snel ter plaatse kwam.

De politie beschreef het incident als “zeer verontrustend” en slaagde erin een weggegooid mes terug te halen dat in de buurt was gevonden. Er zijn geen arrestaties verricht.

Het voorval deed zich voor in Hyde Park, aan de Speakers’ Corner (een plek waar alle meningen rond politiek, cultuur en religie aan bod kunnen komen). De dader – geheel in het zwart gekleed – werd nog achterna gezeten door enkele toevallige getuigen en de politie, maar kon ontkomen. Het mes werd in de buurt teruggevonden.

Hoofdinspecteur Alex Bingley van de Central West Command Unit, die het politiewerk in Westminster leidt, zei: “Dit was duidelijk een zeer verontrustend incident voor de betrokken vrouw en agenten hebben tijd met haar doorgebracht, terwijl ze werd behandeld voor haar verwonding, om een verklaring te krijgen van wat er is gebeurd.

“We weten dat een aantal mensen getuige is geweest van deze mishandeling, waarvan velen het op hun telefoon hebben vastgelegd.

“Ik wil hen vragen, als ze dat nog niet hebben gedaan, contact op te nemen met de politie.

“We bevinden ons nog in het beginstadium van ons onderzoek en werken er hard aan om de dader op te sporen.

“Ik wil de mensen vragen niet te speculeren over het motief voor de aanval totdat we alle feiten hebben vastgesteld.

Hatun Tash vluchtte na haar bekering tot het christendom vanuit Turkije naar Groot-Brittannië. Ze is een trouwe aanhanger van de vrije meningsuiting, gaat bijna wekelijks in debat met moslims en durft daarbij ook provoceren.

Vorig jaar werd gefilmd hoe Tash op de Speakers Corner werd geslagen terwijl ze een cartoon van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) vasthield. Hatun is zelf gearresteerd wegens “verstoring van de openbare orde” en is voor haar eigen veiligheid meerdere malen het Hyde Park uitgezet.

Volgens een discussie op YouTube vorig jaar met mede-christelijke prediker David Wood, onthulde Hatun dat de politie haar had gewaarschuwd dat haar leven in gevaar kon zijn en haar had afgeraden naar Hyde Park te gaan.

In 2015 werden de kantoren van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo aangevallen door extremisten, waarbij 12 mensen omkwamen na de publicatie van beledigende cartoons van de profeet.

Bron: middleeastmonitor