De vicevoorzitter van de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) en afgevaardigde van İzmir, Zeynep Altıok, heeft op 7 juni een klacht ingediend tegen een TV-show bij de Hoge Raad van Radio en Televisie (RTÜK) nadat een gastspreker zei dat “vrouwen die niet vasten vanwege menstruatie en op straat eten, tijdens de Ramadan geslagen kunnen worden”. Dat meldt het persbureau Anadolu.

In een schriftelijke verklaring stelt de persdienst van de CHP dat de aanklacht is gedaan, omdat de uitspraken van Cevat Akşit, professor in de theologie, “geweld en discriminatie rechtvaardigen”.

De verklaring stelt dat geweld tegen vrouwen een vorm van schending van de mensenrechten is en dat elke uitlating die misdaad verheerlijkt, aanzet tot geweld, vrouwen beledigt, of mensen gevoelens van wrok en haat tegen vrouwen bezorgt, een aanslag is op internationale conventies.

Ramadan

Tijdens de show ‘Sahur Tijd’ (‘Sahur Vakti’), uitgezonden op de privézender TV 8, zei Akşit eerst dat niemand tijdens Ramadan buiten zou mogen eten. Toen vervolgde hij met: “Vrouwen die menstrueren mogen ook niets op straat eten, ook al vasten ze niet. Als ze dat doen, kunnen ze geslagen worden. Ze kunnen om religieuze redenen geslagen worden. Ze zouden in privé moeten eten”.

De CHP zei dat de verklaringen van Akşit niet alleen de eigen regels van RTÜK overtreden, maar ook een artikel van de Europese Raad over de “preventie van geweld tegen vrouwen, waaronder huiselijk geweld en de bestrijding hiervan”.

Hurriyet