“Het is volledig in ons belang om geen ruimte te bieden aan PKK-activiteiten op het Duitse grondgebied en de financiële middelen van PKK te vernietigen. Turkije zet dit probleem terecht op de agenda.” Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel in een interview bij Bild Am Sonntag.

“De PKK is een verboden organisatie in Duitsland vanwege zijn grote betrokkenheid bij illegale wapen- en drugshandel, evenals bij afpersing”, zei Gabriel met betrekking tot de Turkse kritiek dat Berlijn niet genoeg heeft gedaan om PKK-activiteiten te stoppen.

Coupplegers

In Ankara benadrukte de Turkse premier Binali Yıldırımım dat het belangrijkste probleem van Turkije met Duitsland het asiel voor coupplegers was, dat Berlijn aan hen verleende toen ze vluchtten na de couppoging van 15 juli 2016.

“Er zijn punten waarop we het niet eens kunnen zijn met Duitsland. De voornaamste ervan is de onbevredigende houding van Duitsland ten opzichte van leden van FETÖ [Gulenistische Terreurorganisatie]. Zij staan positief ten opzichte van asielverzoeken [van FETÖ-leden]. Ze hebben zelfs na de staatsgreep geen actie ondernomen tegen activiteiten van FETÖ-leden. Daarnaast zijn ze ook tolerant jegens de activiteiten van PKK-leden. We kunnen dit niet accepteren”, vertelde Yıldırım in Ankara tegen reporters van verschillende mediakanalen.

Yıldırım zei dat een verslechtering van de banden tussen Turkije en Duitsland voor beide landen nadelig zou zijn.

Hurriyet