De Turkse Verkiezingsraad (YSK: Yüksek Seçim Kurulu) zei dinsdag dat de bezwaarprocedure die door de AK-Partij werd gestart omwille van stem-onregelmatigheden in bepaalde steden, verder wordt behandeld. De winnaars van gebieden die niet worden betwist zullen weldra worden bekendgemaakt.

YSK-voorzitter Sadi Güven zei dinsdag tegen de pers dat de het verkiezingsproces werd afgerond en dat de voorlopige resultaten werden meegedeeld met de politieke partijen.

“In gebieden waar er geen bezwaar werd aangetekend zal het verkiezingsmandaat worden aangekondigd,” haalde Güven aan. Güven bevestigde dat de bezwaarprocedure van de AKP maandag werd gestart. Hij herhaalde dat de bezwaren ten laatste tegen dinsdag om 15 uur bij de districts- of provinciale verkiezingsraad moeten worden ingediend.

De districtscommissies hebben een besluitvormingsperiode van twee dagen, terwijl de provinciale verkiezingscommissies een dag hebben. Na die periode kunnen de besturen zich binnen de drie dagen naar het YSK begeven.

Miljoenen kiezers

Miljoenen Turkse kiezers hebben zondag hun stem uitgebracht tijdens de lokale verkiezingen om nieuwe burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (buurtambtenaren) en leden van seniorenraden te verkiezen voor de komende vijf jaar.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling heeft verklaard bezwaar te zullen aantekenen tegen ongeldige stemmen en onregelmatigheden in de hoofdstad Ankara én in Istanbul waar de CHP een kleine voorsprong lijkt te hebben.

In Ankara staat CHP-kandidaat Mansur Yavaş aan de leiding met 50.9% van de stemmen. AKP-rivaal Mehmet Özhaseki behaalde slechts 47.1%.

In Istanbul kwam de overwinning neer op ongeveer 24.000 stemmen. Volgens onofficiële resultaten staat CHP-kandidaat, Ekrem Imamoğlu, op kop. Binali Yıldırım van de AKP lijkt zo zijn sjerp te verliezen.

Vicevoorzitter van de AK-Partij, Numan Kurtulmuş zei het volgende: “Er zijn bijna 300.000 ongeldige stemmen in Istanbul. In sommige districten is het aandeel zeer hoog. Onze partij bereidt een reeks bezwaarschriften voor. Zowel wij als de CHP volgen het proces nauw op.”

Ankara

AKP-secretaris, Fatih Şahin, zei dat er ongeldige stemmen en onregelmatigheden werden vastgesteld in bijna alle (12.158) stembureaus in Ankara.

“We zullen onze wettelijke rechten ten volle benutten en we zullen niet toestaan dat de wil van onze burgers in Ankara wordt gemanipuleerd,” haalde hij aan.

Volgens onofficiële resultaten won de republikeinse oppositiepartij (CHP) in de drie grootste steden van Turkije. Deze zijn: Ankara, Istanbul en Izmir. Ook de Centraal-Anatolische provincies, Bilecik, Bolu en Kırşehir, die voorheen allemaal in handen waren van de AKP, werden afgesnoept.

De CHP eiste ook de overwinning op in de zuidelijke provincies Adana en Mersin.

Sabah

O.A.