Foto: Binali Yıldırım (AKP) & Ekrem İmamoğlu (CHP)

De verhitte discussie over de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul blijft onbeslist totdat de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) de resultaten officieel bekendmaakt.

Zowel regering als oppositie eisten de overwinning op, hoewel uit de eerste resultaten van de ‘verkiezingswaakhond’ bleek dat Ekrem Imamoğlu, de kandidaat van de oppositie, 25.000 stemmen vóór lag op Binali Yıldırım, de regeringskandidaat.

In de late namiddag van 1 april berichtte het regeringsgezinde persagentschap Anadolu Agency dat Imamoğlu 48,79 procent van de stemmen haalde, tegenover 48,51 procent voor Yıldırım, met 99,75 procent van de stemmen geteld.

De kloof tussen de twee tegenstanders was ongeveer 25.000 stemmen, conform de eerste resultaten, eerder vandaag vrijgegeven door YSK-voorzitter Sadi Güven. In een interview zei hij dat Imamoğlu 4.159.650 stemmen had gehaald, tegen 4.131.761 stemmen voor Yıldırım, volgens de officiële cijfers van YSK.

“Tot hiertoe werden de resultaten van 31.102 stembussen [in Istanbul] geregistreerd in het systeem. Voor 84 stembussen is het resultaat nog niet definitief door vermoedens van onregelmatigheden bij de telling.”

Op een persconferentie na de verklaringen van Güven bedankte Imamoğlu de YSK om de stemmentelling van de waakhond te delen met het publiek. Hij noemde het een stap in de richting van echte democratie.

CHP-kandidaat Imamoğlu

Imamoğlu, de gemeenschappelijke kandidaat van de door de CHP geleide Nationale Alliantie, zei dat alle resultaten van alle stembureaus in Istanbul beschikbaar waren, en dat de eerste resultaten van hun eigen telling overeenkwamen met die van de YSK. “We zijn blij te zien dat onze resultaten overeenkomen met die van de YSK.”

De CHP-kandidaat eiste dus de overwinning op in de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul. Volgens hem liet het resultaat van de telling er geen twijfel over bestaan. Hij riep de AKP op om de uitslag te erkennen en af te zien van onnodige vertragingsmanoeuvres. “Laat mij één punt aanhalen waar ze nu moeilijk over doen. Ze zeggen dat 290.000 stemmen ongeldig zijn. Wel, bij de verkiezingen van 2014 was dat aantal 422.000, of 4,7 procent van alle stemmen. Een bepaald percentage ongeldige stemmen is normaal bij elke verkiezing.”

“In een bodemloze put kijken is hetzelfde als erin springen. Dit kan het hele proces bemoeilijken. Wat wij vragen is een snelle afhandeling van dit proces, zodat ons land kan terugkeren tot de orde van de dag,” aldus Imamoğlu.

Het aantal ingetrokken stemmen is 319.500

Als reactie op de verklaringen van Imamoğlu en de YSK, zei Yıldırım in een interview dat zijn rivaal 25.000 stemmen meer had gehaald dan hij. “Maar er is een belangrijk detail: het aantal ingetrokken stemmen is 319.500, 10 keer meer dan de kloof tussen ons.”

“Laat mij je vertellen wat er nu gaat gebeuren. Degene die van de YSK toestemming krijgt, zal burgemeester worden,” aldus Yıldırım, die uitlegt dat alle belangrijke beslissingen omtrent de verkiezingen door de YSK genomen worden.

Hij verduidelijkte ook waarom hij zondagavond de overwinning al opeiste, terwijl nog niet alle stemmen geteld waren. “We zagen de overwinning al duidelijk in de resultaten die we om 23u25 binnen kregen. Daarom deden we zulk een krasse uitspraak. Maar alle ontwikkelingen na dat tijdstip tellen voor ons even goed mee.”

Yıldırım bedankte ook zijn kiezers in Istanbul en het partijbestuur voor hun steun tijdens de campagne. “Verkiezingsresultaten weerspiegelen de wil van de kiezer in Istanbul. Alleen zij hebben gestemd. Natuurlijk hadden we zo’n nek-aan-nekrace niet verwacht.”

Hürriyet

S.V.R.