De Turkse Hoge Verkiezingsraad (YSK) kwam begin woensdag bijeen om het hertellingsproces in 8 districten van Istanbul te bespreken. De raad besloot om de hertelling van de stemmen in de districten te hervatten nadat deze was stopgezet door bezwaren van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

De raad stemde uiteindelijk voor een hertelling in 8 verschillende districten.

YSK-hoofd, Sadi Güven, zei tegen de pers dat de hertelling zich vooral zou richten op ongeldige stemmen. Hij voegde toe dat dit geen ongeziene zaak is en zei dat alle bezwaarprocedures lopende zijn.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-Partij) betwist officieel alle resultaten van de stembureaus in alle 39 districten van Istanbul. AKP-provinciehoofd Bayram Şenocak deelde het officieel nieuws.

“We hebben aanzienlijke afwijkingen geconstateerd tussen de getabelleerde resultaten met natte handtekeningen en stempels,” zei Şenocak tegen de pers.

Ekrem Imamoğlu

Oppositiekandidaat van de CHP, Ekrem Imamoğlu, heeft in Istanbul een kleine voorsprong van 22.000 stemmen op Binali Yıldrım van de AK-Partij.

Imamoğlu hield woensdag een persconferentie en riep het YSK op om zijn taak uit te voeren en hem het mandaat van burgemeester te geven. Imamoğlu zei dat er fouten kunnen zitten in de telling van de stemmen van beide kandidaten, maar de algemene uitkomst zal volgens hem niet veranderen.

Sabah

O.A.