Standbeeld van de Turkse historische figuur Ertuğrul Gazi

In een woonwijk van de Pakistaanse stad Lahore zijn 2 standbeelden geplaatst met de beeltenis van de Turkse historische figuur Ertuğrul Gazi.

Dit heeft alles te maken met een Turkse tv-serie die in Pakistan een groeiende populariteit en culturele invloed heeft.

In Turkije liep de serie tot 2019. Ze gaat over de stichting van het Ottomaanse rijk en is losjes gebaseerd op het leven van de leider van een Turkse nomadische stam uit de 13de eeuw.

Ertuğrul Gazi leidde zijn stam tijdens conflicten met Mongoliërs, Byzantijnen en Westerse kruisvaarders. Die veldslagen hadden plaats in het gebied dat nu delen van Turkije en Syrië omvat.

Muhammad Shahzad Cheema, directeur van een particuliere woonmaatschappij in Lahore, gaf de opdracht voor de beelden.

Ze stellen Ertuğrul voor, gezeten op een steigerend paard met het zwaard in de hand. “De beelden zijn een herinnering aan onze liefde voor het Ottomaanse sultanaat, maar ook aan het respect dat moslims wereldwijd kregen door de jihad van Ertuğrul”, stelt hij.

Enkele weken geleden, tijdens de Ramadan, begon de Pakistaanse zender PTV de serie uit te zenden. Ze werd nagesynchroniseerd in het Urdu, en is sindsdien uitgegroeid tot het meest bekeken programma ooit van de zender.

“Geen enkele andere serie heeft het Pakistaanse volk zo kunnen beroeren als de avonturen van Ertuğrul Gazi”, vertelt Aamer

Manzoor, de directeur van PTV, aan Reuters. “Mensen zien deze serie als de Turkse versie van Game Of Thrones. Sinds de eerste aflevering 2 maanden geleden op ons Youtube-kanaal verscheen, is die al minstens 58 miljoen keer bekeken. In totaal keken al minstens 250 miljoen mensen naar het programma.”

Het plein waarop een van de standbeelden staat krijgt van de inwoners mogelijk de naam van Ertuğrul.

Aan Reuters vertelde Cheema dat het beeld wordt bezocht door mensen die vanuit het hele land komen om er een selfie mee te nemen.

Ook premier Imran Khan is een fan van de Turkse serie. Volgens hem “biedt het programma een tegenwicht tegen de vulgariteit van Hollywood en Bollywood, en promoot de serie familiecultuur.”

De Turkse openbare omroep heeft ook verklaard af te willen zien van de inkomsten die de serie in Pakistan genereert.

K.L.

(Bron: Hürriyet)

Ophef in noordelijke Turkse provincie vanwege historisch standbeeld