Acteur Engin Altan Düzyatan vertolkt de rol van Ertuğrul Gazi in de Turkse serie ‘Diriliş Ertuğrul’

In Ordu, de hoofdstad van de gelijknamige Zwarte-Zeeprovincie, werden op 4 juni enkele beeldhouwwerken opgesteld op een plein voor het stadhuis.

De 20 borstbeelden in brons en basalt zijn ontworpen door kunstenaar Ömer Gençtürk. Ze moeten enkele belangrijke figuren uit de Turkse geschiedenis voorstellen, maar bij 1 buste is daar al snel discussie over ontstaan.

Inwoners van Ordu, maar ook veel mensen op sociale media, vinden dat het beeld dat Ertuğrul Gazi moet voorstellen, op het eerste zicht meer lijkt op acteur Engin Altan Düzyatan, dan op Gazi zelf. Düzyatan vertolkte Gazi in een tv-serie op de openbare zender TRT1.

Toen de discussie oplaaide, besloot het stadsbestuur het beeld te verwijderen en een onderzoek in te stellen naar hoe de fout kon gebeuren. “We zijn getroffen door de gelijkenis, en daarom hebben we het beeld verwijderd”, aldus het stadsbestuur in een geschreven verklaring.

“We zoeken uit hoe deze nalatigheid is kunnen gebeuren. We bedanken iedereen voor hun opmerkzaamheid.” In de Noordwestelijke provincie Bilecik had eerder een gelijkaardig incident plaats. Ook toen werd er een beeld van Düzyatan geplaatst, in plaats van eentje van Ertuğrul Gazi

Ertuğrul Gazi leefde in de 13de eeuw. Hij leidde een kleine groep krijgers onder het bevel van de Seltsjoekse sultan in Anatolië. Toen hij in 1280 overleed, nam zijn zoon Osman de leiding over de groep over.

In 1299 stichtte Osman het Ottomaanse rijk. Onlangs ontstond er veel belangstelling voor Ertuğrul Gazi, vooral door het succes van de TRT-serie ‘Diriliş Ertuğrul’.

De serie werd in verschillende landen uitgezonden, maar vooral in Pakistan veroverde ze het publiek. Volgens de Pakistaanse staatszender PTV hebben tussen 25 april en 14 mei zeker 133 miljoen Pakistanen de serie bekeken. Ook bij Pakistaanse Youtube-kijkers blijkt de serie populair.

K.L.

(Bron: Hürriyet)