Bron: Rijnmond

De Atatürkstraat is een rustige straat in Rotterdam-Prinsenland, maar desondanks volop onderwerp van discussie. Dat meldt de nieuwswebsite Rijnmond.

De PVV wil de straatnaam veranderen om zo sommige Armenen te steunen, voor wie Atatürk een “onderdrukker” was. In de buurt staan ze niet te springen om een naamswijziging. “Dan kan je iedereen wel onder de loep nemen!”

Verschillende straten rondom de Atatürkstraat in Prinsenland zijn vernoemd naar bekende historische leiders. Van Mahatma Gandhi tot David Ben-Gurion (de eerste premier van Israël) en de nu veelbesproken Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk is de ‘Vader des Vaderlands van  Turkije’. In 1923 riep hij de republiek Turkije uit. Een staat met scheiding tussen kerk en staat. Ook vrouwen kregen stemrecht. Voor veel Turken is hij een held maar dat geldt niet voor de Armeense gemeenschap.

De PVV dient donderdag tijdens de gemeenteraads-vergadering een motie in om de straatnaam te wijzigen.

“Ze moeten niet zo zeuren. Het is oude koeien uit de sloot halen”, vertelt mevrouw Hoogenboom, die al jaren in Prinsenland woont.

“Mensen moeten nú leven. Zorgen dat het nú goed gaat. Dan kun je de fouten achter je laten”, legt zij uit. De straatnaam hoeft van haar daarom, na dertig jaar, niet te veranderen. “Van mij mag -ie blijven.”

Bron: Rijnmond.nl