De Turkse premier van Turkije, Binali Yıldırırım, heeft een onderzoek geëist naar de “Paradise Paper” beschuldigingen. Dat zijn gelekte documenten die ons een inkijk geven in de wereld van belastingparadijzen en de personen die ermee betrokken zijn. Deze beweren dat acht bedrijven, die in handen zijn van zijn familieleden, verbonden zijn met het offshore belastingparadijs Malta.  

Yildirim stelde maandag zijn eis op de Eseboğa luchthaven in Ankara, kort voor zijn trip naar Washington, D.C. Het belangrijkste advies dat ik heb meegegeven aan mijn zonen is dat ze nooit overheidsgelden mogen gebruiken bij het zakendoen. Ook enige coöperatie met de overheid heb ik altijd afgeraden.

“Mijn zonen doen zonder geheimen zaken over de hele wereld,” voegde de premier toe. Yildirim zegt dat de beweringen hem ten onrechte schaden.

Felle kritiek

Voorzitter van de Republikeinse Volkspartij, Kemal Kılıçdaroğlu, uitte felle kritiek op Yildirim voor het “niet betalen van belastingen.”

“Een politicus moet een voorbeeld zijn voor de burgers. Als je iets van het volk verwacht, moet je het eerst zelf doen als politicus. Je kan niet van het volk verwachten dat ze belastingen betalen als je ze zelf niet betaalt,” zei hij.

“Waarom richt je bedrijven op in Malta? Waarom in een belastingparadijs? Je zegt tegen burgers dat ze belasting moeten betalen, maar je vlucht met je opbrengsten naar het buitenland,” voegde hij toe.

Hurriyet