Nieuwe wettelijke regelingen over persoonlijk wapenbezit moeten op de agenda van het Turkse parlement worden geplaatst, heeft een parlementariër gezegd, te midden van groeiende bezorgdheid in Turkije over de gemakkelijke toegang tot wapens. Mustafa Baloğlu, de woordvoerder van de commissie voor binnenlandse zaken van het parlement, drong aan op meer criteria om wapens te bezitten en zorgvuldigere controle van de achtergrond van vuurwapenbezitters.

Hij onderstreepte dat het bezit van wapens zonder licentie een cruciaal probleem is. “Ik moet, als chirurg die ooit in het Taksim Onderwijs- en Onderzoeksziekenhuis werkte, benadrukken dat we het meeste schotwonden behandelden.

In de meeste gevallen werden die veroorzaakt door mensen die wapens hadden zonder vergunning. Het licentieproces moet grondige veranderingen ondergaan, maar we moeten ook aan de bewustwording werken”, voegde hij eraan toe.

Gewond door geweerschoten

Ongeveer 67.960 mensen raakten tussen 2006 en 2015 gewond door geweerschoten, volgens gegevens van een forensisch instituut die door de politica Gamze Akkuş İlgezdi van de Republikeinse Volkspartij (CHP) verzameld werden.

Jaarlijks raken gemiddeld 6.796 mensen gewond door vuurwapengeweld, dat zijn 18 gewonden per dag. In de afgelopen 10 jaar werden 15.625 mensen in Turkije met een vuurwapen om het leven gebracht.

CHP-politicus Mehmet Tüm benadrukte ook dat er alleen al in september 1575 mensen werden gedood en 2.670 werden verwond door persoonlijke wapens. Hij voegde eraan toe dat 285 van de 363 vrouwen dit jaar door vuurwapens in de handen van gewelddadige mannen werden gedood.

Hurriyet