Karl Håkon Guldbransen werd eerst een lid bij de gewapende Volksbeschermingseenheden (YPG) van de Democratische Uniepartij (PYD) in Syrië. Recentelijk werd bekend dat hij een volwaardig lid is geworden van de PKK. Dit meldde de Noorse nieuwssite VG op maandag.

´Aanwinst´ voor de PKK

Hij zou initieel een lid zijn geworden van de YPG om tegen Daesh te vechten, maar VG meldt dat Guldbransen nu een ´aanwinst´ is voor de rangen van de terroristische PKK.

“Guldbransen vocht ook binnen de rangen van de Peshmerga in Noord-Irak,” aldus Andam Aziz, een directeur van de Noorse PKK-zusterorganisatie Ungkurd.

Turkse waarschuwingen en kritiek werden genegeerd

De banden van de YPG met de PKK werd door Turkije meermaals aangeduid als zeer zorgwekkend. Desondanks werd het genegeerd aangezien de Syrische vleugel van de PKK actief gevochten heeft tegen de terroristische groepering Daesh in Syrie.

President Recep Tayyip Erdoğan hamerde er meermaals op dat een terroristische organisatie die een andere terroristische organisatie bevecht, nog steeds een terroristische organisatie is. Hij wees erop dat het gevecht van Al Qaeda tegen Daesh niets verandert aan het statuut van de eerstgenoemde terroristische groepering.

Turkije bekritiseerde ook herhaaldelijk hoe de E.U. niet genoeg optreedt tegen de manifestaties van de PKK in Europa. Er werden meermaals grote samenkomsten georganiseerd in stadscentra doorheen Europa voor de terreuraanhangers, waarbij PKK-posters werden tentoongespreid.

7,000 terroristen gedood

De PKK hernam haar gewapende campagne tegen de Turkse staat in juli 2015, waarmee ze het toenmalig heersende staakt-het-vuren unilateraal schonden. Sindsdien werden meer dan 600 veiligheidsmensen, inclusief legertroepen, politieofficieren en dorpswachters, gedood tijdens de aanvallen van de PKK. Ook meer dan 7,000 terroristen werden gedood tijdens operaties doorheen heel Turkije en het noorden van Irak. Dit zijn cijfers die het leger bekendmaakte.

Sabah