President Recep Tayyip Erdoğan zei eerder op dinsdag dat de Turkse antiterreuroperaties tegen de terroristische PKK zullen doorgaan.

“We zullen niet stoppen”

“Het winterseizoen begint binnenkort. Er is geen sprake van het stoppen van de operaties,” aldus Erdoğan tijdens een parlementaire vergadering van de Partij voor de Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. “De operatie gaat door. We zullen niet stoppen. We zullen hen pushen. Niemand dient zich beledigd te voelen.”

Zijn opmerkingen volgen enkele dagen nadat zeven soldaten en twee dorpswachters gedood werden in een schermutseling met PKK-terroristen in de zuidoostelijke provincie Hakkari.

46 PKK-terroristen gedood

De Minister van Binnenlandse Zaken kondigde dinsdag tevens aan dat minstens 46 PKK-terroristen gedood werden tijdens militaire operaties in Oost-Turkije.

Erdoğan wees erop dat bevelhebbers van het Turkse leger de militaire aanwezigheid langs de zuidoostelijke Turkse grens aan het evalueren zijn. Hij zei dat de PKK een hulpmiddel is voor buitenlandse machten om de vrede in de regio te verstoren, terwijl Daesh een bloederige terroristische organisatie is die losstaat van de islam.

1,200 Turkse doden sinds 2015

De PKK wordt als een terroristische organisatie beschouwd door Turkije, de V.S. en de E.U. Ze hervatten hun gewapende campagne tegen Turkije in juli 2015. Sindsdien waren ze verantwoordelijk voor meer dan 1,200 Turkse doden, bestaande uit veiligheidspersoneel en burgers. Zowel vrouwen als kinderen behoorden tot de burgerslachtoffers.

Sabah