Links: Mustafa Kemal Atatürk. Rechts: Taliban

Doğu Perinçek, leider van de Patriottische Partij (VP), zei dat de extremistische Taliban erin geslaagd zijn het Amerikaanse imperialisme te bestrijden, net zoals Mustafa Kemal Atatürk dat in Turkije tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog heeft gedaan.

Perinçek zei dat het Afghaanse volk de afgelopen tien jaar zij aan zij met de Taliban tegen de VS heeft gevochten.

Doğu Perinçek, een overtuigd voorstander van de regerende Volksalliantie, zei op 17 augustus dat de Taliban in Afghanistan “geslaagd” waren in hun strijd tegen het Amerikaanse imperialisme, net zoals Mustafa Kemal Atatürk dat gedaan had tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog die geleid heeft tot de vorming van de Turkse Republiek.

Het Afghaanse volk vecht al 20 jaar tegen de Verenigde Staten onder leiding van de Taliban, zei Perinçek in een gezamenlijke uitzending van de particuliere zender National Channel en National Radio, eraan toevoegend dat de strijd heeft geleid tot de vlucht van de VS uit Afghanistan.

“De Taliban slaagden in de onafhankelijkheidsoorlog van Afghanistan zoals Mustafa Kemal Pasha dat deed in Turkije. De Taliban organiseerde 20 jaar lang het publiek en vocht tegen de VS,” zei Perinçek.

De Taliban gaf de grootste test van het baseren van hun wil op het volk door deze “organisatie,” beweerde Perinçek, eraan toevoegend dat de militaire strijd geleid door de Islamitische groep effectiever was dan verkiezingen om de wil van het volk te meten.

“Degenen die de VS vertrouwen, verliezen en worden van de aarde geveegd. De VS heeft de afgelopen tijd geen overwinningen behaald. Ze hebben verloren in Egypte, ze zijn er niet in geslaagd Bashar Assad in Syrië ten val te brengen, ze konden hun zin niet krijgen in Iran, ze zijn er niet in geslaagd Turkije te verdelen,” zei Perinçek.

Perinçeks steun aan de Taliban, die bekend staat om zijn pro-China standpunten, strookt in feite met de officiële staatsretoriek van Ankara van de afgelopen dagen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei dat hij de verklaringen van de Taliban toejuichte.

Bron: Hürriyet