De voorzitter van de oppositiepartij CHP uitte zijn kritiek over het veiligheidsbeleid van president Recep Tayyip Erdoğan, en zei ook bezorgd te zijn over de anti-Europese retoriek die de president gebruikt.

“Wat probeert de president hiermee te zeggen? Dat hij verantwoordelijk is voor terreurbewegingen als Al-Qaeda en DAESH?”, aldus Kılıçdaroğlu.

Bedreiging

De opmerking komt er na de felle kritiek van Erdoğan op de Europese landen die zich volgens hem “schuldig maken aan anti-Turkse discriminatie”. De Turkse president verwees hier naar de gespannen relatie met Europa. “Turkije is geen land waarmee gesold mag worden. Als het Westen haar houding tegenover Turkije niet wijzigt, zal geen enkele Europeaan nog veilig over straat kunnen lopen”, zei de Turkse president tijdens een toespraak op 22 maart.

Onnodige spanningen

Kılıçdaroğlu uitte ook kritiek op het buitenlandbeleid van Erdoğan, dat volgens hem onnodige spanning veroorzaakt. “Kijk naar onze relaties met Rusland en Iran. We vechten tegen iedereen en vervreemden zelfs onze buren van ons. Zoals Bulgarije dat haar ambassadeur terug heeft geroepen uit Ankara”, ging de voorzitter verder.

Wereld tot onze vijand gemaakt

“Ik ben er zeker van dat de burgers die op de huidige regering hebben gestemd, hier net zo ontzet over zijn als ik. Waarom hebben we de wereld tot onze vijand gemaakt en bekvechten we met iedereen? Waarom hebben we ervoor gekozen om zulke taal te gebruiken? Diegenen die dit discours hanteren, zijn het onwaardig om een staat te leiden.”

Hürriyet