Een verslag van de Britse parlementaire commissie dat bewijs toont dat leden van de Gülenistische terreurgroep (FETÖ) deelnamen aan de poging tot staatsgreep op 15 juli, werd recent gepubliceerd.

Het Brits verslag analyseert het standpunt van de EU in het behandelen van de gefaalde staatsgreep. Het verslag benadrukt ook de noodzakelijkheid van het ontwikkelen van banden tussen Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Militaire troepen trouw aan de regering, samen met politie en miljoenen Turkse burgers, slaagden erin op de morgen van 16 juli de poging tot een staatsgreep te stoppen, die gelanceerd was door een klein militair bewind gelinkt aan FETÖ, en gestart was op 15 juli in de namiddag. Minstens 2.839 militairen die voor de staatsgreep waren, waaronder 29 kolonels en meer dan 40 generaals, zijn aangehouden over heel Turkije.

Het hoogste gerechtelijk orgaan van Turkije, de HSYK, heeft ook de aanhouding bevolen van 2.745 rechters en openbare aanklagers die gelinkt waren aan Gülen, terwijl ook twee leden van het Grondwettelijk Hof werden aangehouden voor betrokkenheid in de poging tot staatsgreep. Als gevolg van de poging tot staatsgreep, werden 248 mensen gedood, waaronder 41 politieagenten en 47 burgers, terwijl 1.440 anderen gewond geraakten. Er werden ook ongeveer 104 mensen die voor de staatsgreep waren, gedood.

Sabah