Twee prominente leden van de Gülenbeweging (Fetö: ‘Terreurorganisatie van de aanhangers van Gülen’) zijn door de nationale veiligheidsdienst van Turkije (MIT) gevangen genomen in Azerbeidzjan en Oekraïne. Hierna zijn de verdachten overgebracht naar Turkije. Dat hebben bronnen binnen de Turkse veiligheidsdienst donderdag meegedeeld.

Isa Özdemir, een vermoedelijk lid van Fetö, werd na een operatie van het MIT gevangen genomen in Azerbeidzjan. De tweede verdachte, Salih Zeki Yiğit, werd onderschept in Oekraïne.

De twee werden gezocht door het MIT voor ‘hun betrokkenheid in een terroristische groep’. Wanneer je schuldig wordt bevonden, kan een gevangenisstraf van minstens tien jaar opgelegd worden.

Özdemir zou verantwoordelijk zijn geweest voor het in orde houden van de financiën van de terroristische vertakking in Azerbeidzjan. Hij zou er een lege vennootschap hebben geleid in de constructiesector.

Yiğit, de andere verdachte, had sterke banden met zakenmensen die gelinkt zijn aan de Gülen-beweging. Yiğit zijn taak binnen de organisatie bestond uit het inzamelen van geld, dat vervolgens overgeschreven werd naar het hoofdkwartier van de Fetö in Pennsylvania, en naar scholen die voornamelijk in Afrika gesitueerd zijn. Hij ontvluchtte Turkije nadat de overheid zijn arrestatiebevel uitvaardigde na de mislukte staatsgreep van Turkije in juli 2016.

80 Gülen-aanhangers

Het MIT haalde sinds de staatsgreep al tachtig Gülen-aanhangers terug uit achttien landen. Meer dan honderd leden van Fetö zijn voor en na de staatsgreep naar het buitenland gevlucht.

Ankara hoopt op een betere samenwerking met de internationale gemeenschap zodat de overgebleven aanhangers in het buitenland gevonden kunnen worden. In samenwerking met de Kosovaarse veiligheidsdienst heeft het MIT onlangs zes prominente Gülen-aanhangers gearresteerd en teruggebracht naar Turkije.

FETÖ-leider

De 77-jarige Fetullah Gülen is de leider van Fetö en verblijft momenteel in de Verenigde Staten (VS). Zijn organisatie is verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van Turkije in 2016, dat geleid heeft tot de dood van ongeveer 250 mensen.

De organisatie deed zich lang voor als een liefdadigheidsorganisatie met religieuze tendensen. Leden van de Fetö-organisatie leven voornamelijk in de VS, Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Meerdere bondgenoten van Turkije hebben in Afrika en Azië reeds verschillende scholen gesloten en Gülen-aanhangers uitgeleverd aan Turkije.

M.S.

Sabah