Op 14 juli kondigde de CEO van Turkish Airlines aan dat de luchtvaartmaatschappij een reeks nieuwe bestemmingen op het programma heeft staan. Binnenkort zullen de eerste vluchten vertrekken vanop de nieuwe mega-luchthaven van Istanbul, naar Ankara, Turks Cyprus en Azerbeidzjan.

“Bij het grondpersoneel zullen er ongeveer 1600 jobs bijkomen, terwijl Turkish Airlines zelf bijna 3000 mensen zal aanwerven,” zei Ekşi.

Honderdste verjaardag van de Republiek

De ‘Visie 2023’, een plan over de toekomst van Turkije opgesteld ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Republiek, bevat specifieke doelstellingen voor verbeteringen op het vlak van economische activiteit, energie, gezondheidszorg en transport. Behoren tot de 10 grootste economieën ter wereld is een van de doelen.

Het vliegtuig van president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 21 juni de allereerste landing gemaakt op de nieuwe, kolossale luchthaven van Istanbul. Als alles volgens plan verloopt, gaat die open voor het luchtverkeer op 29 oktober, de Dag van de Republiek in Turkije.

De nieuwe luchthaven zal een van de drie grootste ter wereld worden met een capaciteit van 90 miljoen passagiers per jaar na afloop van de eerste fase. In een tweede fase, voorzien vanaf 2023, zal dat aantal nog stijgen tot 150 à 250 miljoen.

Grootste taks-free winkelcentrum ter wereld

Door een investering van vele miljarden dollars zal de nieuwe luchthaven ook het grootste taks-free winkelcentrum ter wereld huisvesten.

Na afloop van de eerste fase van de werken zal de luchthaven zo’n 3500 vertrekken en landingen per dag aankunnen. Ook zal er een residentieel gedeelte zijn van 100.000 vierkante meter, en een gigantisch parkeerterrein voor 25.000 auto’s.

Hurriyet

S.V.R