Foto: Turkse mensen met mondmaskers lopen op de Galatabrug tijdens de pandemie van het coronavirus COVID-19 in Istanbul.

De Turkse Medische Associatie (TTB: Türk Tabipleri Birliği) waarschuwt dat het gezondheidssysteem in Turkije onvoldoende capaciteit dreigt te hebben door de snel stijgende coronabesmettingen.

“Onze ziekenhuizen zijn overbevolkt door mensen met COVID-19”, zei TTB-voorzitter Şebnem Korur Fincancı.

Zelfs de extra afdelingen die zijn opgezet, volstaan niet om aan de vraag tegemoet te komen.

“Er is geen ruimte meer op de afdelingen intensieve zorg”, zegt Fincancı.

Het personeel in de gezondheidssector is overweldigd, voegt ze toe.

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid zegt dat het aantal bezette bedden op intensieve zorg zowat 67 procent bedraagt.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Turkije steeg afgelopen week tot meer dan 50.000 per dag, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zijn ongeveer 40 procent van die gevallen in Istanboel. Daar werden afgelopen week bijna 600 gevallen per 100.000 inwoners gemeld.

‘Officiële dodentol’

Fincanci trekt ook de officiële dodentol van de afgelopen dagen van 250 gevallen per dag in twijfel. Volgens de berekeningen van de TTB is dat maar een derde van het reële aantal doden ten gevolge van COVID-19.

Turkije telt circa 84 miljoen inwoners en hief begin maart een deel van de beperkingen op. Sindsdien stijgt het aantal besmetting pijlsnel. De TTB omschrijft de versoepelingen als “ongecontroleerd”.

“Even gevaarlijk als corona”

Devlet Bahçeli, leider van de rechts-nationalistische partij MHP, sprak van ‘verraad’. Hij noemde de TTB (Turkse Medische Associatie/Türk Tabipleri Birliği) ‘even gevaarlijk als het coronavirus’.

Avondklokken

Momenteel zijn in Turkije avondklokken van kracht en in sommige delen van het land ook een weekendklok. Verdere maatregelen gaan in op dinsdag, bij de start van de ramadan.

Cafés en restaurants die momenteel open zijn, zullen bijvoorbeeld overschakelen naar leveringen.

Turkije startte zijn vaccinatiecampagne midden januari en vaccineert vooral met het Chinese vaccin van Sinovac. Ongeveer 2,8 miljoen dosissen van het vaccin van BioNTech zijn ook voorhanden.

Bron: Turkse media