Hacıvat en Karagöz

In een poging om de Turkse culturele waarden naar voren te brengen, spant een Turkse stichting in Nederland zich in om het traditionele Anatolische schaduwtheater te introduceren, speciaal voor kinderen in Europa, en Nederland.

De Stichting Gökkuşağı Art Center wil de traditionele kunst van het schaduwtheater, dat populair werd in de Ottomaanse tijd en beroemd is om zijn twee hoofdpersonages Hacıvat en Karagöz, introduceren in Europa en kinderen in het hele continent interesseren voor deze personages.

Ömer Atıf, de oprichter van het kunstcentrum, begon zijn artistieke reis met een klein theaterteam in 1998. Hij merkte op dat ze van plan zijn om schaduwtheatervoorstellingen niet alleen aan kinderen maar ook aan andere etnische achtergronden in het land te introduceren.

Atıf merkte op dat ze vóór de COVID-19 pandemie een schimmenspelmusical hadden voorbereid, en gaf het goede nieuws dat hij de musical zou opvoeren wanneer de omstandigheden dat toelaten.

Musical in Nederlands

De musical, die naar verwachting na de pandemie zal worden opgevoerd, zal eerst in het Turks worden gespeeld en daarna in het Nederlands, Duits en Frans.

Ook op sociale media zet de stichting haar inspanningen voort.

“We hebben een YouTube-kanaal opgericht voor kinderen van 0-6 jaar, waar we educatieve filmpjes uitzenden die we produceren en waarin de mascottes van Hacivat en Karagöz spelen,” voegde hij eraan toe.

Traditioneel schaduwtheater is een van de oudste vormen van Turkse kunst, en de marionetten van Karagöz en Hacivat worden gemanipuleerd door één hoofdartiest.

Atıf verklaarde ook dat naast Hacivat en Karagöz, ze kunstvoorstellingen opvoerden zoals Nasreddin Hodja en Keloğlan dansen, volksdansen en wervelende derwisj shows, die de waarden van de Turkse cultuur zijn.

Bron: Hürriyet