Een printscreen van het interview

Een Turkse man werd aangehouden nadat hij had gezegd dat president Recep Tayyip Erdoğan onzin sprak toen hij zei dat zijn regering de economie van het land in de top 10 van de wereld zou brengen, meldde het dagblad Evrensel op 29 juni.

Een Turkse man die alleen geïdentificeerd wordt als E.A. werd aangehouden omdat hij zei dat president Recep Tayyip Erdoğan onzin praatte toen hij zei dat zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) Turkije in de top 10 van economieën in de wereld zou zetten, meldde het dagblad Evrensel op 29 juni.

Sprekend voor een YouTube-kanaal genaamd Sokak Kedisi (“zwerfkat” in het Turks) in de Zwarte Zee-provincie Rize, werd de man gevraagd om zijn mening te geven over de uitspraak van de president door de interviewer Ebru Uzun.

“Ik denk dat hij onzin uitkraamt. We zien allemaal in welk moeras president Erdoğan het land heeft meegesleurd. Ze stelen van ongeboren kinderen,” vertelde E.A. Uzun in de video.

De man merkte op dat hij op 30-jarige leeftijd werkloos is, zei dat het land niet genoeg kansen op werk biedt aan jongeren, en voegde eraan toe dat hij niet het gevoel heeft dat hij binnenkort kan trouwen of een leven voor zichzelf kan opbouwen.

“Het is een misdaad om kritiek te hebben op de AKP, om te zeggen dat de economie slecht is en dat je werkloos bent”, twitterde Saltuk Deniz, afgevaardigde van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in Rize.

De afgevaardigde wees ook op de dubbele maatstaven die door de Turkse rechterlijke macht worden gehanteerd en wees erop dat een rechtbank een moeder en stiefvader had vrijgelaten die hun kinderen voor seks hadden verkocht in ruil voor geld.

Intussen werd ook interviewer Uzun door het openbaar ministerie opgeroepen om te getuigen: Aanklachten wegens belediging worden door het Turkse openbaar ministerie vaak ingezet als vergelding voor kritiek op de president of zijn regering.

Bron: Turkse media