Foto: Merve Akman en Rahmi Akman

Turkse social media-gebruikers spraken zich op 29 juni uit tegen de vrijlating van moeder Merve A. en stiefvader Rahmi A. nadat hun kinderen hadden gemeld dat het echtpaar hen “verkocht” aan hun vrienden voor seks en hen seksueel en lichamelijk misbruikte.

De beklemmende brief van de kinderen met de details van het misbruik werd wijd verspreid op sociale media, samen met tekeningen die de kinderen maakten om het misbruik te beschrijven dat ze moesten ondergaan.

Turkse sociale media-gebruikers spraken zich op 29 juni uit tegen de vrijlating van moeder Merve A. en stiefvader Rahmi A. ondanks beschuldigingen van hun kinderen dat het koppel hen “verkocht” voor seks en hen ook fysiek en seksueel misbruikte.

De zes- en negenjarigen deden in mei 2020 aangifte van mishandeling nadat hun grootmoeder een verzoekschrift had ingediend bij de openbare aanklager in het westelijke Balıkesir met het vermoeden dat de kinderen seksueel werden misbruikt.

De kinderen schreven een beklemmende brief en maakten tekeningen over het misbruik dat ze moesten doorstaan, waarin ze vertelden dat hun moeder hen “verkocht”, wat betekent dat ze vrienden van het echtpaar toestond de kinderen te misbruiken in ruil voor geld.

In de brief staat ook dat de tante van de kinderen probeerde het misbruik te voorkomen, maar dat hun moeder de misbruikers vertelde door te gaan, en dat de moeder Merve A. toekeek hoe de kinderen door de stiefvader en zijn vrienden werden misbruikt.

De stiefvader Rahmi A. mishandelde de kinderen ook, zeiden de kinderen, samen met drie van zijn volwassen vrienden.

De kinderen lieten ook zien hoe hun moeder hen sloeg met een deegroller en een telefoonoplader.

De zaak van de kinderen leidde tot wijdverbreid protest onder het publiek op het moment van de onthulling met de naam Elmalı Rechtszaak (#elmalıdavası) naar de wijk van het Mediterrane Antalya waar de kinderen woonden.

De kinderen kregen advies na hun aangifte in mei 2020, en de eerste hoorzitting voor hun zaak werd gehouden in oktober 2020, meldde het ministerie van Arbeid, Familie en Sociale Diensten in een verklaring die zij vrijgaven op 29 juni na wijdverspreide protesten over de zaak op sociale media.

De moeder Merve A. en de stiefvader Rahmi A. werden gearresteerd tijdens de eerste hoorzitting op 16 oktober 2020, maar werden vrijgelaten in afwachting van hun veroordeling tijdens de derde hoorzitting op 5 januari, ondanks forensische onderzoeken die bevestigden dat de kinderen seksueel waren misbruikt.

De advocaten van het ministerie van Familie protesteerden tegen de uitspraak van de rechtbank om de daders vrij te laten, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat de advocaten bij de rechtbank een verzoekschrift indienden voor de arrestatie van de aanvallers tijdens de derde zitting op 5 maart.

Het ministerie herhaalde hun verzoek om de arrestatie van het echtpaar tijdens een hoorzitting op 21 mei, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat de staat “de kinderen blijft steunen met sociale dienstmodellen tijdens deze traumatische tijd”.

De hoofdofficier van justitie van Elmalı merkte in een verklaring van 29 juni ook op dat zij een verzoek hadden ingediend voor de voortzetting van de opsluiting van de daders, eraan toevoegend dat de volgende hoorzitting op 17 september zou worden gehouden.

De regerende woordvoerder van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), Ömer Çelik, zei op 29 juni dat de staat nog steeds betrokken was bij de rechtszaak en dat de kinderen “veilig” waren, hoewel hij niet specificeerde wie de voogdij over de minderjarigen had.

“Ik heb nog nooit zoiets engs gezien als die foto.,” aldus een reactie van een gebruiker op sociale media

Bron: Turkse media