Een Galatasaray-fan

De Turkse club Galatasaray heeft zijn steun toegezegd aan voetballer Taylan Antalyalı nadat hij het doelwit was geworden van homofoben omdat hij een T-shirt met Pride-thema droeg.

Het bestuur van Galatasaray verklaarde dat de club “trots” is Taylan als een van haar voetballers te hebben en bereid is hem alle mogelijke steun te verlenen, bijvoorbeeld op juridisch vlak, indien hij een klacht zou willen indienen tegen degenen die het op hem gemunt hebben.

Het bestuur van Galatasaray heeft zijn steun toegezegd aan voetballer Taylan Antalyalı nadat hij het doelwit werd van homofoben omdat hij een T-shirt met Pride-thema droeg.

Na een vergadering van de raad van bestuur, hield Galatasaray woordvoerder Mehmet Remzi Sanver een persbijeenkomst waarin hij zei dat de club “trots” is Taylan als een van haar voetballers te hebben.

“Wij veroordelen de uitingen waaraan onze waardevolle atleet de heer Taylan Antalyalı werd blootgesteld na zijn bericht op sociale media ten strengste, omdat deze de grenzen van democratische kritiek meer dan overschrijden. Als bestuur van Sportclub Galatasaray willen wij zeggen dat wij hem zonder enige aarzeling terzijde staan en bereid zijn hem elke vorm van steun te bieden, inclusief gerechtelijke processen, als hij dat wenst,” aldus Sanver.

Galatasaray riep andere clubs op om een soortgelijke houding aan te nemen ten opzichte van de aanvallen op Taylanlı.

“We zouden het zeer waardevol vinden dat alle sportclubs een dergelijke houding tonen ter ondersteuning van onze houding ….. omdat het zou laten zien dat we rivalen zijn in de sport, maar gemeenschappelijke waarden delen,” zei Sanver.

Galatasaray middenvelder Antalyalı deelde op 27 juni een foto van zichzelf met een t-shirt met de tekst “Powered by Pride”, wat homofoben ertoe aanzette zijn verwijdering uit het Turkse nationale voetbalteam te eisen.

Antalyalı’s naam werd ondertussen een trending topic op Twitter op 28 juni, toen duizenden, ook uit de sportmedia, berichten deelden om de middenvelder te steunen.

Zo noemde minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu hen eerder dit jaar “pervers”.

Rond dezelfde tijd prees president Recep Tayyip Erdoğan de jongeren van zijn partij omdat ze niet LGBTQI+ waren.

Bron: Turkse media