Kartal Tibet

De meesterregisseur en scenarioschrijver van Yeşilçam, Kartal Tibet, is op 1 juli op 83-jarige leeftijd overleden.

Actrice Civan Canova kondigde het overlijden van Tibet aan op zijn Instagram-account en zei: “Vaarwel, mijn broer Kartal. Ik zal je zo missen.”

Tibet, geboren in Ankara in 1938, die afstudeerde aan het Ankara University State Conservatory Thea-ter Department, leverde grote bijdragen aan de Turkse cinema met bijna 200 films die hij produceerde.

Zijn films, waarin hij waarin hij acteerde en regisseerde, worden beschouwd als een van de klassiekers van Yeşilçam, dat ook bekend staat als het Hollywood van Turkije.

In 1961 was Tibet een van de oprichters van Ankara’s eerste privé-theater, Meydan Sahne.

Tibet begon de cinema met de film “Karaoğlan.”

Later verscheen hij in de bioscoopversies van Sezgin Burak’s stripfiguur “Tarkan” en in vele melodrama’s zoals “Sarmaşık Gülleri” en “Boş Çerçeve”, evenals in vele literaire adaptaties zoals “Zambaklar Açarken” en “Çalıkuşu.”

Tibet, die zijn regiedebuut maakte met de film “Tosun Pasa” in 1977, regisseerde 56 films – waarvan de meeste het goed deden aan de kassa – in meer dan 20 waarvan wijlen veteraan acteur Kemal Sunal de hoofdrol speelde.

Hij droeg bij aan Yeşilçam met bijna 200 films en werd geacht vele prijzen waardig te zijn.

Tibet’s meest recente films die hij regisseerde waren “Dünya’yı Kurtaran Adamın Oğlu” en “Amerikalılar Karadeniz’de 2” in 2006.

Bron: Turkse media