De beroemde 79-jarige Fatma Girik is overleden. De Turkse actrice was vanuit Bodrum naar Istanbul verhuisd voor haar behandeling.

De beroemde actrice, die zes maanden in Istanbul werd behandeld, is vanochtend overleden. Ze speelde in meer dan 180 films.

De burgemeester van Sisli, Muammer Keskin, kondigde het nieuws van het overlijden van Fatma Girik aan. Fatma Girik is een inspiratie geweest voor jonge acteurs die met succes in vele films hebben geacteerd.

Ze stierf aan meervoudig orgaanfalen in een privé-ziekenhuis in Istanbul, waar ze werd behandeld voor COVID-19, volgens een verklaring van de ziekenhuisdirectie.

Keskin deed de volgende uitspraken over Girik, de voormalige burgemeester van Şişli:

“De grote waarde van Yeşilçam en ons Şişli, ik ben diep bedroefd door het verlies van lieve Fatma Girik, onze voormalige burgemeester van Şişli, met wie ik de eer had samen te werken toen ik districtsburgemeester was.”

Fatma Girik werd in juli per ambulance naar een privé-ziekenhuis in Bodrum gebracht wegens haar bloeddrukgerelateerde ziekte, waar ze ongeveer een week in behandeling was.

Fatma Girik: een korte biografie

Fatma Girik had al als kind, opgroeiend in een arme buurt, een sterke persoonlijkheid, die ze ook in de filmwereld heeft weten te behouden, waar ze een invloedrijke actrice en later politica is geworden.

Fatma Girik werd geboren op 12 december 1942 in Cankurtaran, een volksbuurt in het oude Istanbul, als eerste kind van Hayri Girik, een visser en duiker, en Münevver Girik, een fabrieksarbeider.

Toen Fatma werd geboren, een blondharig meisje met blauwe ogen, keek haar vader naar haar gezicht en zei: “O, ze ziet er heel sterk uit, ze is niet veel anders dan een jongetje.”

Haar ouders besloten de baby Fatma te noemen, soms “Erkek Fatma” (Fatma de Jongen) genoemd, verwijzend naar haar dappere, sterke en uitdagende houding.

Fatma was niet het gemiddelde meisjesmeisje uit de buurt. Ze speelde Tarzan en redde het meisje dat Jane speelde van de kannibalen.

Na de lagere school ging ze naar de middelbare meisjesschool in Cağaloğlu, waar ze na de zevende klas de school verliet en samen met haar moeder figurant werd in films.

Fatma Girik was slechts 13 toen ze haar eerste rol in een film speelde. Ze speelde een kleine rol in “Günahkar Baba” (“De Zondaarsvader”) in 1955, waar ze slechts een paar dollar mee verdiende. Toch was ze erg blij op weg naar huis. De vader was werkloos, en de moeder en de dochter runden het huis.

Hoewel ze hard haar best deed, ging het niet altijd goed. Regisseurs als Atıf Yılmaz en Osman Seden mochten haar niet, en ze ontmoedigden haar.

Yeşilçam achtervolgde Fatma echter. Ze kreeg een hoofdrol aangeboden in een dramatische film, “Leke” (“Spot”), in 1957, wat een gemiddelde film was.

Ontmoeting met Memduh Ün

De jonge Fatma had een liefdesrelatie met een voetballer, Varol Ürkmez, die de doelman was van Beşiktaş JK in de late jaren 1950.

Ze gingen snel uit elkaar en Fatma kreeg een relatie met producent en regisseur Memduh Ün, met wie ze samenleefde tot zijn dood in 2015. Ze konden niet officieel trouwen omdat Ün’s wettige echtgenote een scheiding weigerde.

Memduh Ün en Fatma

Fatma werd pas echt beroemd met haar rol in “Ölüm Peşimizde” (“De dood achtervolgt ons”), een film uit 1960 geregisseerd door Memduh Ün.

Fatma Girik en Mehmet Ün leefden en werkten tientallen jaren samen. Hij veranderde haar lot als actrice, en zij gaf het beste van zichzelf aan de cinema.

Hoewel veel producenten en regisseurs niet geloofden in Girik’s talent, hielp Ün haar te laten zien waartoe ze in staat was.

Fatma Girik speelde een dubbelrol in “Belalı Torun” (1962), opnieuw geregisseerd door Memduh Ün, waar ze de kleindochter en pseudo-kleinkind speelde van een oude man, die een kleinzoon wilde.

Girik werd voor de tweede keer in haar leven bestempeld als “Fatma de Jongen”, maar deze keer maakte ze gebruik van het etiket en werd ze een van de populairste vrouwelijke figuren in de Turkse cinema.

In de jaren 1960 en 1970 gingen de Turken graag naar films met Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın en Fatma Girik. Veel mensen noemden hun dochters naar deze actrices.

Vooral in het begin van de jaren 1970, had bijna elk gezin een “Türkan”, “Hülya”, “Filiz” of “Fatma”.

Na enkele laagstaande drama’s waarin Fatma Girik kwetsbare jonge meisjes speelde, begon ze sterke, zelfbepaalde heldinnen te spelen in epische drama’s.

Ze won de Best Leading Actress Award op het Antalya Film Festival in 1965 voor haar rol in “Keşanlı Ali Destanı” (“Epos van Ali van Keşan”).

Ze speelde soortgelijke rollen in verschillende andere films, waaronder “Ezo Gelin” (“Ezo de Bruid”) en “Boş Beşik” (“Lege Wieg”), die misschien wel de films zijn waar het Turkse volk

Fatma Girik’s naam in hun hart heeft gekerfd, voordat ze aan het eind van de jaren zestig begon te zingen in muziekzalen.

Girik speelde in de jaren 1970 in tv-reclames en maakte een reality show in de jaren 1990. Ze speelde in een paar tv-series in de jaren 2000. In 2001 ontving ze de Lifetime Honor Award op het Istanbul Film Festival.

Fatma Girik stelde zich kandidaat voor het burgemeesterschap van het district Şişli als kandidaat van de Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) en won de verkiezingen in 1989. Haar ambtstermijn eindigde in 1994.

Bron: Sabah