Een vliegtuig van Turkish Airlines is te zien terwijl een sneeuwploeg de landingsbaan schoonmaakt op de luchthaven van Istanbul

Tientallen vluchten in en uit Istanbul werden geannuleerd voor maandag op de twee luchthavens van Istanbul nadat de stad werd overspoeld door zware sneeuwval, die ook de sluiting van scholen en wegen veroorzaakte.

De nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) annuleerde 36 vluchten in en uit Istanbul Airport en 31 op Sabiha Gökçen, de tweede luchthaven van de stad, gepland voor maandag, zei Yahya Üstün, de vice-president van mediarelaties van de maatschappij, op Twitter.

Budget luchtvaartmaatschappij Pegasus zei dat het bijna 50 vluchten met aankomst of vertrek vanaf Sabiha Gökçen had geannuleerd.

De vluchten op Sabiha Gökçen zouden maandag met 15% worden verminderd als gevolg van de slechte weersomstandigheden, zei de luchthavenexploitant HEAŞ in een verklaring.

Zowel THY als Pegasus hebben in het weekend tientallen vluchten geannuleerd omdat hevige sneeuwval en sneeuwstormen in heel Turkije een verkeerschaos veroorzaakten en het reizen verstoorden.

Voertuigen en zware machines zijn aan het werk geweest om de wegen open te houden, maar de autoriteiten hebben de inwoners gewaarschuwd om niet te reizen, tenzij het noodzakelijk is. Voor de komende dagen wordt nog meer sneeuwval voorspeld.

Twee snelwegen die Istanbul met de hoofdstad Ankara verbinden, werden maandag heropend na urenlange sluiting.

Door de inspanningen om de sneeuw te ruimen kon het verkeer op de D-100 snelweg begin maandag worden hervat. De Trans-Europese Snelweg (TEM) werd enkele uren later heropend.

Bron: Sabah