Recep Tayyip Erdoğan

De Duitse Deutsche Bank heeft de verklaring van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tegengesproken dat de bank financiering zal verstrekken voor het controversiële Kanal Istanbul-project en heeft gezegd dat zij nog geen verzoek in die zin van Turkije heeft ontvangen.

De Duitse Deutsche Bank heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tegengesproken door te zeggen dat de bank niet in gesprek was met Turkije over de financiering van het controversiële Kanal Istanbul-project.

Een ambtenaar van de bank verklaarde op 1 juli tegenover de Turkse dienst van Euronews dat de bank nog geen vraag van Turkije had ontvangen over de financiering van het project.

Het is bekend dat de bank leningen heeft verstrekt aan Turkije voor verschillende grootschalige projecten, zoals de bouw van de Çanakkale-brug uit 1915 en de metro van Istanbul.

Bedreiging Deutsche Bank

Erdoğan stelde eerder deze week dat de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaorğlu, “de Deutsche Bank bedreigde” over wat hij zei over de betrokkenheid van de bank bij het Kanal Istanbul-project.

“Ze uiten bedreigingen aan Deutsche Bank door te zeggen ‘We zullen de betalingen zeker niet uitvoeren’.

Ze weten niet eens wat het betekent om een staat te zijn, wat het betekent om een staat te besturen,” zei Erdoğan op 30 juni toen hij zijn regerende wetgevers van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) toesprak tijdens een groepsvergadering.

Erdoğan’s verklaring kwam nadat Kılıçdaroğlu vorige week had gezegd dat hij de banden zou verbreken met alle binnen- en buitenlandse bedrijven die in het project hebben geïnvesteerd als zijn partij uiteindelijk de regering in handen krijgt.

In reactie op Erdoğan’s opmerking over Deutsche Bank, nam Kılıçdaroğlu later op 30 juni Twitter, opnieuw de waarschuwing aan investeerders dat ze geen terugbetaling van de Turkse Schatkist zullen krijgen als zijn partij aan de macht komt.

Kılıçdaroğlu bracht zijn boodschap in vier verschillende talen: Engels, Duitsland, Frans en Arabisch.

“Erdoğan, ik zeg hetzelfde tegen iedereen die ogen heeft voor het geld en de natuur van mijn volk. Ze zullen niet in staat zijn om geld uit de schatkist van Turkije te halen! Dan zeg ik dit ook tegen Deutsche Bank”, twitterde Kılıçdaroğlu op 30 juni.

Het Kanal Istanbul-project, waar zowel de lokale bevolking als milieuactivisten en oppositieleden fel tegen protesteren, is bedoeld om de regio Thracië in tweeën te delen om een kunstmatig kanaal aan te leggen dat de Zwarte Zee met de Zee van Marmara zou verbinden.

Het project is een punt van persoonlijke ambitie geworden voor Erdoğan, maar gevreesd wordt dat het de lokale flora en fauna in de regio zal verwoesten en de plaatselijke bevolking van huis en haard zal verdrijven wier land is afgekocht voor de aanleg.

Bron: Turkse media