Het opnieuw beoordelen van ongeldige stemmen is geen ongekend proces aangezien dergelijke procedures ook tijdens vorige verkiezingen werden gedaan. Dat zei het hoofd van de Turkse verkiezingsautoriteit.

Sadi Guven, het hoofd van de Hoge Verkiezingsraad (YSK), zei over de lokale verkiezingen en de juridische bezwaren tegen de uitslagen ervan: “Het proces om de stemmen opnieuw te tellen wordt niet alleen beoordeeld in het licht van de bezwaarmakende partij.”.

Guven zei dat het onderzoek naar de ongeldige stemmen alle partijen omvat overeenkomstig de criteria in artikel 298 van de Turkse verkiezingswet en de regels van de YSK.

Dergelijke processen, die vaak tijdens verkiezingen voorkomen, hebben de aandacht getrokken omdat ze plaatsvinden in Istanbul, een metropool van ongeveer 16 miljoen mensen.

De raad besloot om enkele stemmen in zeven districten van Istanbul opnieuw te onderzoeken na een juridisch bezwaar van de regerende AKP.

Bayram Senocak, de voorzitter van de AKP in Istanbul, zei dat er “aanzienlijke discrepanties” waren gevonden in de resultaten van de verkiezingen.

In de strijd om het burgemeesterschap van Istanbul heeft Ekrem Imamoglu van de belangrijkste oppositiepartij CHP met 48.80 procent van de stemmen momenteel een smalle voorsprong op de Binali Yildirim van de AKP met 48.55 procent.

De lokale verkiezingen van zondag

Miljoenen Turkse kiezers brachten hun stem uit tijdens de lokale verkiezingen van zondag om de burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (wijkambtenaren) en leden van de seniorenraden voor de komende vijf jaar te kiezen.

Volgens onofficiële resultaten is de AKP de leidende partij in 15 grootstedelijke gemeenten (grotere steden) met 24 kleinere steden die ook door kandidaten van de AKP worden geclaimd.

Ankara

Mansur Yavas, de burgemeesterskandidaat van de CHP in de hoofdstad Ankara, leidt met 50,93 procent van de stemmen tegenover Mehmet Ozhaseki van de AKP met 47,12 procent volgens onofficiële resultaten.

De AKP heeft ook de verkiezingsuitslagen in alle 25 districten van Ankara aangevochten.

AA

T.A.