De VS moet kiezen voor haar bondgenoot Turkije of voor terreurorganisatie YPG, dat waren de woorden van de Turkse vicepresident Fuat Oktay. “De Verenigde Staten moeten kiezen. Willen ze bondgenoot blijven van Turkije of willen ze onze relatie op het spel zetten en in zee gaan met de YPG?” schreef Oktay op Twitter.

De opmerkingen van Oktay waren een reactie op de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Pence spoorde Turkije woensdag aan om geen Russisch raketafweersystemen (S-400) te kopen. De Amerikanen voeren de druk op om te voorkomen dat Turkije verdergaat met de wapendeal. De VS heeft schrik dat de Russische afweersystemen een bedreiging zullen vormen voor de Amerikaanse F-35 straaljagers.

“Turkije moet kiezen. Wil het een kritische partner blijven in de meest succesvolle militaire alliantie in de geschiedenis of wil het de veiligheid van dat partnerschap op het spel zetten door zulke roekeloze beslissingen?” haalde Pence aan tijdens een NAVO-bijeenkomst in Washington.

De VS staat lijnrecht tegenover haar Turkse NAVO-bondgenoot. De Amerikanen hebben meermaals getracht om een stokje te steken tussen de Turks-Russische wapendeal maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt het been al maanden gestrekt. Hij heeft inmiddels weten dat de S-400’s in juli zullen worden geleverd.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu benadrukte tijdens zijn toespraak, op dezelfde NAVO-bijeenkomst, dat Ankara niet hoeft te kiezen tussen Rusland en andere landen. “De deal is al lang gesloten,” haalde hij aan.

“We kiezen niet tussen Rusland en andere bondgenoten. Wij zien onze betrekkingen met Rusland niet als een alternatief voor onze betrekkingen met anderen. En niemand, noch het Westen, noch Rusland, mag of kan ons vragen om te kiezen,” klonk het verder.

Turkije vraagt aan de VS om bewijsmateriaal voor te leggen dat aantoont dat de Russische afweersystemen een gevaar zijn voor de VS en voor andere NAVO-leden.

Sabah

O.A.