De voormalige premier en burgemeesterskandidaat Binali Yıldırım (AKP) in Istanbul heeft woensdag gezegd dat het beroeps- en hertellingsproces van de lokale verkiezingen van 31 maart moet worden gerespecteerd.

“De burgers van Istanbul hebben zelf besloten (over een burgemeester) en een besluit zal worden aangekondigd door de Hoge Verkiezingsraad (YSK)”, zei hij. “Ik zal deze stemmen beschermen”.

Yıldırım riep Ekrem Imamoğlu (CHP) die een voorsprong van 22.000 stemmen heeft, op om het beroepsproces te respecteren, nadat Imamoğlu woensdag de YSK had opgeroepen om zijn taak uit te voeren en hem het mandaat van gekozen burgemeester te geven.

İmamoğlu (CHP) vraagt mandaat voor burgemeesterschap Istanbul

 

Yıldırım zei dat de uitslag van de verkiezingen binnen enkele dagen duidelijk zou worden.

De YSK besliste op woensdagochtend dat de hertellingen in acht districten van Istanbul zouden worden hervat nadat deze waren stopgezet wegens de bezwaren van de CHP. Later op woensdag besliste de YSK tot de hertelling van ongeldige stemmen in 15 districten van Istanbul, naast de volledige hertelling van alle stemmen in Çatalca, Silivri en sommige delen van het district Kartal.

Sadi Güven, hoofd van het YSK, zei dat de hertelling vooral gericht zou zijn op ongeldige stemmen en meende dat dit geen ongeziene beslissing was. De beroepen bij het YSK zijn nog steeds aan de gang, voegde hij eraan toe.

De regerende AKP diende officieel bezwaren in tegen de verkiezingsresultaten in alle 39 districten van Istanboel.

Sabah

T.A.