Overheid heeft internationale gemeenschap gedwongen actie te ondernemen tegen Turkije, aldus belangrijkste oppositieleider

 

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) vond op 15 oktober dat Turkije een ‘avontuurlijk buitenlands beleid’ moet vermijden. Volgens hem heeft Ankara de internationale gemeenschap tegen zich in het harnas gejaagd omdat het land de territoriale integriteit van Syrië niet respecteert.

“We moeten een avontuurlijk buitenlands beleid vermijden. We hebben al gezien waartoe een dergelijk beleid kan leiden. We vangen bijvoorbeeld meer dan 3,6 miljoen Syriërs op en besteden 36 miljard euro aan hen”, liet hij weten op een vergadering van de parlementaire fractie van de CHP. “Als ik de territoriale integriteit van een andere regering niet respecteer, maak ik vijanden. Nu heeft ons land de hele wereld tot vijand gemaakt.”

Kilicdaroglu beschuldigt de overheid er ook van Jihadistische strijders in Syrië te steunen. “Gewonde terroristen werden in het geheim naar Turkije gebracht om behandeld te worden. Daarna werden ze terug naar Syrië gestuurd.”

Hij leverde ook kritiek op president Erdogan die harde taal spreekt tegen president Trump, maar wel concessies doet aan de VS, zoals het vrij laten en terug naar Amerika brengen van de Amerikaanse priester Andrew Brunson, en dat zonder gerechtelijke toestemming. “Turkije moet stoppen met de grootmachten te behagen. Geen enkele leider vernedert Turkije zoals Trump dat doet”, aldus Kilicdaroglu.

Bron: Hürriyet