Iraakse christenen willen niet dat Turkije met YPG-terroristen onderhandelt

Met een statement op dinsdag protesteerde de vereniging van Iraakse christenen tegen de oproep van de VS aan Turkije om de anti-terreuroperatie in Noordoost-Syrië te stoppen. Hun argument is dat de aan PKK gelinkte terroristen de christenen in het gebied al jaren onderdrukken.

De vereniging is gevestigd in Erbil, de hoofdstad van de autonome regio Iraaks-Koerdistan. Ze reageerde op een tweet van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence waarin stond dat Donald Trump een decreet ondertekend heeft dat een aantal sancties moet opleggen aan Turkije vanwege operatie Vredeslente.

“President Trump riep de Turkse president op om de invasie te stoppen, om onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht te nemen en om onderhandelingen op te starten met de Koerdische strijders in Syrië”, aldus Pence.

Als reactie daarop tweette de vereniging van Iraakse christenen: “Syrische christenen zijn geen voorstanders van de marxistische terroristen van YPG, die christenen in Noordoost-Syrië al jaren onderdrukken. De vicepresident bewijst hiermee de christenen geen dienst, en maakt het zelfs erger voor hen als hij onderhandelingen met de terroristen ondersteunt.”

Vredesbron

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredeslente, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De YPG bezet een derde van Syrië en onderdrukt niet alleen christenen, maar ook Arabieren, Turkmenen en Koerden die het niet eens zijn met de ideologie van de organisatie. De YPG deporteerde ook iedereen die hen niet erkende en vernietigde hun eigendommen. De groep eist ook een extra belasting van christenen, komt tussen in het curriculum van scholen en sluit scholen die niet werken volgens de militante ideologie van de YPG.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in het land. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

Bron: Sabah