Amerikaanse troepen hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een dekmantel voor de terreurgroep Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), voorbereid op een mogelijke operatie van het Turkse leger in Noordoost-Syrië. Dat stond dinsdag te lezen in het tijdschrift Foreign Policy.

Foreign Policy interviewde een Amerikaanse legerofficier die met de groep gewerkt heeft. Volgens hem kreeg de SDF geavanceerde militaire tactieken aangeleerd, onder andere hoe je een netwerk van tunnels moet aanleggen onder belangrijke steden in Noord-Syrië, als mogelijk verdedigingsmiddel tegen een militaire operatie van de Turken.

https://foreignpolicy.com/2019/10/15/syrian-kurdish-fighters-mount-counterattack-turkish-sdf-network-of-tunnels/

Volgens de officier begon de SDF al in 2018 tunnels te graven, toen Turkije Afrin innam.

Verder zei hij dat de Amerikaanse troepen verschillende keren hebben geoefend samen met de SDF hoe ze een tegenaanval moesten coördineren. Daarnaast hebben ze training gegeven om een ‘verdediging in de diepte’ op te zetten, een tactiek waarmee je de aanvaller kunt afremmen.

Een andere voormalige legerofficier bevestigde dat “de groep tunnels heeft gegraven voor het geval dat Turkije zou aanvallen”, aldus het artikel.

Het graven van de tunnels, alsook andere voorzorgsmaatregelen, waren waarschijnlijk ook bedoeld voor het geval de VS zich zou terugtrekken.

Operatie Vredesbron

Op 9 oktober om 4 uur ’s namiddags is Turkije begonnen met Operatie Vredesbron, de derde grensoverschrijdende antiterreuroperatie in Noord-Syrië. De operatie is gericht tegen terroristen van Daesh en de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de terroristische PKK.

Turkije beroept zich op haar recht op zelfverdediging, dat het afleidt uit de internationale wetgeving en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De operatie moet een terreurvrije veilige zone tot stand brengen, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar het gebied ten oosten van de Eufraat. Dat gebied wordt gecontroleerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van de VS en gedomineerd worden door YPG-terroristen.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Turkije zegt al lang dat het de dreiging voelt van terroristen ten oosten van de Eufraat, en pleit voor militaire actie om te voorkomen dat er een “terroristische corridor” gevormd wordt.

De operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak, die Turkije sinds 2016 heeft uitgevoerd, hebben het noordwesten van Syrië bevrijd van Daesh en van de YPG/PKK. Daardoor konden bijna 400.000 vluchtelingen naar huis terugkeren.

Bron: Sabah

S.V.R.